Acht dorpen uit de Krimpenerwaard getekend door Anna C. Brouwer

De dorpsgezichten zijn geëtst en of getekend door Anna Catharina Brouwer (ged. Amsterdam 19-6-1772 – gest. Amsterdam ?) in de periode 1793-1801. De prenten zijn afkomstig uit de reeks ‘De Nederlandse stads- en dorpsschrijver’ van L. van Ollefen en Rs. Bakker, deel V.  De dorpsgezichten van Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk zijn gemaakt naar tekeningen van Johannes van Diepenhuijsen. (Schenking Familie Nip)

Hul zonder of met capote

Deze muts werd gedragen door Gerrigje de Jong, (geleefd tussen 1-12-1875 en 27-10-1948 in Ouderkerk aan den IJssel). Zij was de laatste vrouw in Ouderkerk die de klederdracht muts droeg, genaamd de hul.

Hul

De muts is gemaakt van tule met bloem- en fantasiemotieven. Zoals op de foto te zien is zijn de twee afhangende punten omgeslagen en boven op het hoofd vastgezet. Aan de bovenkant van de voorzijde is de muts fijn geplooid. Door de achterzijde van de muts is een bandje geregen, dat sluit met een strik.

Capote

Op zon- en feestdagen werd op de witte muts een capote gedragen. De zwarte capote (kapje), gevormd door metaaldraad, is gemaakt van velours. De linten zijn van glanskatoen. De kap is versierd met kralen, pailletjes en veren. De linten worden onder de kin geknoopt.

Typografische platen Krimpenerwaard en Schieland

De topografische platen van de dorpen uit de Krimpenerwaard zijn uitgegeven door Hugo Suringar te Leeuwarden. Een aantal zijn getekend door J. Kuijper (1821-1908), pionier op het gebied van thematische cartografie. Sommige zijn gedateerd tussen 1866 en 1869. (Schenking Familie Nip)

Karaf

Bolle glazen karaf op voet met oor en stop, versierd met gegraveerde bloemen. Op de glazen staan de namen van het bruidspaar.

Vaart maken, springen en doortrappen

Vaart maken, springen en doortrappen De rijke meneer Mijnlieff uit Krimpen aan den IJssel hield van nieuwigheden en daar hoorde deze fiets bij. Maar het lukte met geen mogelijkheid om erop te komen. Je moet lenig zijn en erg vlot. Vaart maken, snel op de fiets springen en meteen doortrappen. Gaat dat mis, dan val je om. Meneer Mijnlieff hield zijn fiets maar aan de hand. Het was genoeg om zo gezien te worden.