Het centrum voor cultureel erfgoed

Het Streekmuseum Krimpenerwaard is hét centrum voor cultureel erfgoed in de streek. Als je het terrein op loopt, waan je je in een wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven pad van ijsselsteentjes, loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de 17e-eeuwse monumentale boerderij van het type ‘hallehuis’ aan.

De boerderij

In deze boerderij bevindt zich het museum. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals deze destijds waren. De dagelijkse objecten waarmee de ruimtes zijn gevuld brengen de geschiedenis van de Krimpenerwaard tot leven.

De Krimpenerwaard: Van Stolwijk tot Krimpen a/d Lek

Op zolder komen alle kernen uit de gemeente aan bod. Er is aandacht voor typische regionale thema’s, zoals de binnenvaart, de steenplaatsen en het touwslaan. Ook is er een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje ingericht waar je plaats kunt nemen in de schoolbanken.

Kom langs!

Het museum bezoeken? Hier vind je alle bezoekersinformatie!

Historie

Op 18 augustus 1953 richtten een aantal inwoners van Krimpen a/d IJssel met een passie voor geschiedenis de Stichting Oudheidkamer Krimpen a/d IJssel op. In de beginjaren werden vooral voorwerpen uit de eigen stad verzameld. Een eerste tentoonstelling werd vormgegeven ter gelegenheid van de opening van de Algerabrug. Na de tentoonstelling begonnen mensen meer en meer voorwerpen aan de stichting te schenken.

Eigen gebouw

De verzameling groeide en de behoefte aan een eigen gebouw werd groter. In 1965 stelde de gemeente een boerderij aan de IJsseldijk 312 beschikbaar. De restauratie van deze boerderij duurde drie jaar. In die jaren kreeg de verzameling voorwerpen vorm. Voorwerpen die rond 1900 werden gebruikt in de huishoudens, boerderijen en ambachtelijke bedrijfstakken in de Krimpenerwaard kwamen samen in de collectie.

Officieel een museum!

Steeds meer vrijwilligers raakten betrokken bij het project. Zij hielpen bijvoorbeeld met het inventariseren van de collectie. Ook ondersteunden ze bij technische werkzaamheden tijdens de restauratie en de bouw van de museumgebouwen.

In 1998 werd het Streekmuseum Krimpenerwaard officieel opgenomen in het het Nederlands Museum Register – een mijlpaal voor de stichting.

Missie

Het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard wil een toegankelijke ontmoetingsplaats zijn voor organisaties en personen die zich in de breedste zin bezighouden met het culturele erfgoed van de Krimpenerwaard. We streven ernaar mensen te motiveren zich in het verleden te verdiepen.

Hoe bereiken we dit?

Om dit te bereiken, bewaren, verzamelen en exposeren we voorwerpen die een relatie hebben tot het vroegere leven en werken van de inwoners van de Krimpenerwaard. Door over het terrein en in het museum zelf te struinen, kunnen bezoekers zich helemaal onderdompelen in het dagelijks leven van 100 jaar geleden. Daarnaast stellen we het museum open voor culturele ontmoetingen, educatieve programma’s,  feesten, workshops en nog veel meer!