Het Streekmuseum Krimpenerwaard team

Het Streekmuseum Krimpenerwaard team bestaat uit een bestuur, een aantal kantoormedewerkers en een heleboel vrijwillige krachten. Maak kennis met iedereen die zich inzet voor hét centrum voor cultureel erfgoed in de Krimpenerwaard!

Het bestuur

Het bestuur van de Stichting Streekmuseum voor de Krimpenerwaard heeft verschillende taken. Zo wordt er gewerkt aan het werven van fondsen en het vergroten van de naamsbekendheid. We streven ernaar dat het bestuur de verschillende kernen van de Krimpenerwaard vertegenwoordigd. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en algemene leden.

Het bestuur

  • De heer A. de Leeuw (voorzitter)
  • Mevr. A.A. Aeyelts Averink-Winsemius
  • De heer H. Neven (secretaris)
  • Mevr. A. Pottuit-Latenstein van Voorst
  • De heer M. Ririassa
  • De heer Bart Prins

Onze medewerkers

Het Streekmuseum Krimpenerwaard heeft vijf vaste medewerkers die verdeeld over de week (op dinsdag, woensdag en donderdag) werkzaam zijn in het museum.

Onze medewerkers

  • Hilde van den Berg (directeur)
    h.vandenberg@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
  • Rosalinde Kruit (coördinator interne zaken)
    r.kruit@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
  • Melissa Moria (communicatie & educatie)
    m.moria@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
  • Veena Balder (museumassistent)
    v.balder@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het in stand houden van ons museum. Naast de vijf (parttime) vaste medewerkers vormen de circa 60 vrijwilligers het team dat het Streekmuseum draaiende houdt. Zij zijn actief in verschillende groepen en op wisselende dagen.

De tuingroep

Dit zijn de mensen met de groene vingers. Zij weten van aanpakken en zijn niet bang voor een buitje en vieze handen. Ze zijn elke dinsdag- en donderdag in de tuinen en op het erf van het museum te vinden. Dan houden ze zich bezig met met alles wat er komt kijken bij het bijhouden van een héle grote tuin: van grasmaaien tot snoeien, van planten en zaaien tot wilgen knotten, van onkruid wieden tot appels plukken.

De registratiegroep

Deze groep is elke dinsdag- en woensdagochtend in de tuinzaal te vinden. Een deel van de groep registreert de boeken. Een ander deel houdt zich bezig met textiel en wéér een ander deel met schilderijen en oude documenten. Ook zijn er vrijwilligers die alle gegevens invoeren in de digitale archiveringssystemen.

De depotgroep

De vrijwilligers uit deze groep houden zich bezig met het fotograferen van de objecten. Ook controleren zij de registratie-gegevens en de standplaatsbepaling van de objecten. Er zijn naast de twee grote depots ook kleinere depots voor speelgoed,  boeken en schilderijen op de zolder(s) van en museum. Deze worden beheerd door de registratiegroep.

De ‘Klus’groep

Deze groep timmert, zaagt, schuurt en verft. Ze zetten tafels en stoelen klaar, zetten tenten op en repareren wat stuk is. Maar ook voor allerlei andere klussen zoals het rondbrengen van post, of het coördineren van een museummarkt draaien deze vrijwilligers hun hand niet om.

De rondleiders

Deze groep bestaat uit mensen met een heleboel kennis. Stuk voor stuk kunnen ze bijzondere verhalen en feiten vertellen over het boerenleven van 100 jaar geleden.

Rondleidingen

Elke middag (van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 -17.00 uur) is er in het museum een rondleider aanwezig die de bezoekers veel interessants kan vertellen over de collectie. Ook worden de rondleiders ‘geboekt ’op aanvraag. Tijdens een feestje of een andere activiteit is een rondleiding ook altijd onderdeel van het programma.

Meer informatie over rondleidingen is te vinden op deze pagina.

De museumdocenten

Deze mensen kunnen het goed vinden met de kinderen die ons museum bezoeken. Ze hebben dan ook geen moeite met het begeleiden van één of meerdere schoolklassen.

Museumlessen

Van kleuters tot brugklassers, ze weten met hun leuke verhalen en manier van vertellen het museum tot leven te wekken. Allereerst geven ze bijvoorbeeld vaak de les ‘het leven van vroeger’. Tijdens deze les maken groepen drie en vier spelenderwijs kennis met het vroegere boerenleven. Daarnaast behandelen ze met oudere kinderen serieuze thema’s, zoals de Tweede Wereldoorlog.

Benieuwd naar het gehele lesprogramma? Bekijk ons educatieaanbod hier!

 

De gastvrouwen/heren

Deze mensen houden van een feestje. Tijdens arrangementen schieten zij te hulp. Denk bijvoorbeeld aan feesten, vergaderingen, high tea ’ s, lunches en andere activiteiten. De gastvrouwen en gastheren helpen met het klaarzetten stoelen, het dekken van de tafels, het uitserveren van hapjes, het zetten van koffie en nog veel meer.

 

De kinderactiviteiten-groep

Deze vrijwilligers houden van kinderen! Ze helpen knutselen tijdens de kinderworkshops in de schoolvakanties. Ook begeleiden ze kinderfeestjes, bakken pannenkoeken en verzorgen kinderrondleidingen. Bovendien spelen ze poppenkast in de zomervakanties. Bij alle activiteiten in het museum waar kinderen aanwezig zijn, zijn de kinderbegeleiders van de partij!

De eenlingen

Er zijn ook vrijwilligers actief die niet in een specifieke groep ingedeeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de systeembeheerder, webmaster en de fotograaf. Zij ondersteunen het Streekmuseum met activiteiten vanuit hun eigen vakgebied.