Tentoonstelling ambacht = kracht

1 oktober – eind november

In samenwerking met Atelier De Zwaan presenteren wij vanaf 1 oktober de nieuwe expositie: ambacht = kracht. Ambachten worden al eeuwenlang beoefend en spelen dan ook een grote rol in de vaste collectie van Het Streekmuseum. Vroeger waren ambachten beroepen en werden producten zoals kaas en touw door mensenhanden gemaakt. Echter oefenen mensen nu nog steeds ambachten uit, ook al is de reden hiervoor anders. Het uitvoeren van een ambacht draait om creatief bezig zijn, ontspanning en zelfs het ontwikkelen van een eigen identiteit.

Atelier de Zwaan biedt dagbesteding aan mensen met een zorgindicatie. Ambachten krijgen hier een nieuwe functie en mensen die (tijdelijk) niet kunnen werken maken met de hand prachtige moderne objecten. Het resultaat van het kunstzinnig en ambachtelijk bezigzijn van de kunstenaars van Altelier De Zwaan staat centraal in de nieuwe tentoonstelling. Denk aan keramiek, handgeweven tassen of lampen van gerecycled papier.

Cultuurcafé

22 november: 19:15-21:00

Op maandagavond 22 november organiseert het Streekmuseum de nieuwe editie van het Cultuurcafé: Van massaal terug naar lokaal.

Het Cultuurcafé is bedoeld als inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur in Krimpen. Het event wordt georganiseerd door Synerkri in samenwerking met Muziekschool Krimpen, Streekmuseum Krimpenerwaard en Bibliotheek aan den IJssel.

Het museum zal een avond organiseren die draait om de geschiedenis en de toekomst van de korte voedselketen. Het belang van seizoensgebonden en lokale voedselproductie komt steeds vaker naar voren in het maatschappelijke debat. Het lijkt erop dat we terug moeten van massaal naar lokaal. Tijdens het Cultuurcafé worden het verleden en de toekomst van het boerenleven in de Krimpenerwaard met elkaar verbonden. Check voor meer informatie over het event deze pagina.

Sinterklaas

27 november: 14:30-16:00

Sinterklaas komt naar het Streekmuseum! Op zaterdag 27 november krijgen wij bezoek van de Sint en twee roetveeg pieten. Om 14:30 ontvangen wij onze jonge gasten in het museum met warme chocolademelk. We zullen samen een mooie kleurplaat voor de Sint te maken, die een uurtje later zal arriveren. Er worden Sinterklaas liedjes gezongen en er is natuurlijk een heleboel lekkers. Overhandig persoonlijk je tekening aan de sint of laat hem achter in een van de klompjes bij de haard van het museum.

Aanmelden voor deze knusse (en gratis!) kinderactiviteit kan via deze link.

Natuurworkshops

Najaar 2021

In samenwerking met Marjan Pols- de Pee en Synerkri organiseert het Streekmuseum dit najaar verschillende natuurworkshops. Tijdens de Zomer Familie Woensdagen kwam Marjan al langs om met de kruiden uit de tuin kruidenboter te maken met jonge bezoekers. Eind september zijn er ook appeltjes geplukt door kinderen en hun ouders, waar heerlijke appelmoes van is gemaakt. In de museumtuin zijn nog een heleboel andere producten te vinden die tijdens deze workshops centraal zullen staan.

Boekenmarkt

juni – najaar 2021

Bij een bezoek aan het Streekmuseum, stuiten gasten meteen op onze nieuwe kleine boekenmarkt. De boeken op de grote tafel kunnen gratis of tegenover een vrijwillige bijdrage meegenomen worden. Er is een divers aanbod boeken over het Krimpenerwaardse platteland, oude ambachten, natuur, geschiedenis en erfgoed.