Tentoonstelling ambacht = kracht

1 oktober – eind november

In samenwerking met Atelier De Zwaan presenteren wij vanaf 1 oktober de nieuwe expositie: ambacht = kracht. Ambachten worden al eeuwenlang beoefend en spelen dan ook een grote rol in de vaste collectie van Het Streekmuseum. Vroeger waren ambachten beroepen en werden producten zoals kaas en touw door mensenhanden gemaakt. Echter oefenen mensen nu nog steeds ambachten uit, ook al is de reden hiervoor anders. Het uitvoeren van een ambacht draait om creatief bezig zijn, ontspanning en zelfs het ontwikkelen van een eigen identiteit.

Atelier de Zwaan biedt dagbesteding aan mensen met een zorgindicatie. Ambachten krijgen hier een nieuwe functie en mensen die (tijdelijk) niet kunnen werken maken met de hand prachtige moderne objecten. Het resultaat van het kunstzinnig en ambachtelijk bezigzijn van de kunstenaars van Altelier De Zwaan staat centraal in de nieuwe tentoonstelling. Denk aan keramiek, handgeweven tassen of lampen van gerecycled papier.

Natuurworkshops

Najaar 2021

In samenwerking met Marjan Pols- de Pee en Synerkri organiseert het Streekmuseum dit najaar verschillende natuurworkshops. Tijdens de Zomer Familie Woensdagen kwam Marjan al langs om met de kruiden uit de tuin kruidenboter te maken met jonge bezoekers. Eind september zijn er ook appeltjes geplukt door kinderen en hun ouders, waar heerlijke appelmoes van is gemaakt. In de museumtuin zijn nog een heleboel andere producten te vinden die tijdens deze workshops centraal zullen staan.

Voorleesochtend

2 oktober

Op zaterdag 2 oktober organiseert de Bibliotheek aan den IJssel een Voorlees Verrassings Ochtend in het Streekmuseum Krimpenerwaard te Krimpen aan den IJssel. De ochtend start met een inloop tussen 9.30 uur en 10.00 uur. De koffie staat klaar voor u in de gezellige Tuinzaal. Om 10 uur leest burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel dan het speciaal voor deze gelegenheid geschreven verhaal van Mensje van Keulen voor.

Na afloop kunt u, onder het genot van iets lekkers nog even napraten en het Streekmuseum bezoeken. Er staat dan een rondleider voor u klaar om u alles te vertellen over de boerderij uit de 17e eeuw, haar bewoners en het boerenleven van lang geleden. Om 12 uur is de ochtend afgelopen en is er een kleine attentie voor iedere bezoeker.

Op deze speciale ochtend is er plaats voor 25 oudere bewoners van Krimpen aan den IJssel. Kent u iemand die u hiermee een groot plezier doet of iemand die u zo’n verrassingsochtend gunt? Geef hem of haar dan op vóór 20 september naar e-mail adres communicatie@bibliotheekaandenijssel.nl en geef de reden aan waarom u degene deze verrassingsochtend gunt.

Boekenmarkt

juni – najaar 2021

Bij een bezoek aan het Streekmuseum, stuiten gasten meteen op onze nieuwe kleine boekenmarkt. De boeken op de grote tafel kunnen gratis of tegenover een vrijwillige bijdrage meegenomen worden. Er is een divers aanbod boeken over het Krimpenerwaardse platteland, oude ambachten, natuur, geschiedenis en erfgoed.