75 + 1 jaar vrijheid

Nadat ons geduld de afgelopen maanden op de proef is gesteld, mogen musea waarschijnlijk eindelijk open voor publiek. Vanaf 8 juni ontvangen we op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag weer bezoekers. Op deze pagina vind je meer informatie en het maken van een afspraak.

We verrassen ons publiek meteen met een spannende tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog: 75 + 1 Jaar Vrijheid. Toen in 2020 Nederland 75 jaar vrijheid klein vierde wegens de corona-maatregelen, was het Streekmuseum in samenwerking met schrijver en historicus Sander Enderink bezig met het vormgeven van een tentoonstelling waarin contrasten tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staan. De tentoonstelling is lange tijd uitgesteld, maar zal spoedig eindelijk van start gaan.

In de tentoonstelling 75 + 1 Jaar Vrijheid komen tegenstrijdige, waargebeurde verhalen uit de streek aan bod. Wie deed wat tijdens de oorlogsjaren en waarom? Wanneer ben je ‘goed’ of ‘fout’? Is het allemaal wel zoals het op het eerste gezicht lijkt of schuilt er toch iets anders achter? Ontdek bijzondere verhalen over tweestrijd binnen families, illegale kranten, sabotage en veel meer aan de hand van spraakmakende foto’s en schatten uit het depot.

Nationale Museumweek

Op 19 april begint de Nationale Museumweek! Elk jaar organiseert de Museumvereniging deze week, die helemaal in teken staat van kunst en cultuur. Vorig jaar was de eerste digitale editie een enorm succes. Musea door het hele land boden bezoekers creatieve online activiteiten – van wandelingen tot workshops en van online tentoonstellingen tot 3D-belevingen.

Ook dit jaar zal er tijdens de museumweek, van 19 t/m 25 april, weer een heleboel online te beleven zijn. Het Streekmuseum heeft een aantal mooie digitale activiteiten gepland. Op Instagram en Facebook geven we een persoonlijk tintje aan ons online museum en zullen onze vrijwilligers en medewerkers vertellen over een aantal van onze objecten. Ook zijn er kleurplaten, die thuis geprint en ingekleurd kunnen worden. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de creaties, die op donderdagen bij het museum langsgebracht kunnen worden of kunnen worden opgestuurd naar info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl. Daarbij sturen we onze museumvrienden erop uit voor drie verschillende foto-opdrachten. Kies een van de drie categorieën, of doe ze allemaal! De foto’s kunnen naar ons worden gemaild, maar we vinden het nog leuker als de deelnemers hun meesterwerkjes delen op hun eigen social media en het Streekmuseum taggen. De mooiste inzending in elke categorie ontvangt namens het museum een mooi prijzenpakket.

Vind hier alle online activiteiten tijdens de Nationale Museumweek.