Nationale Museumweek

Op 19 april begint de Nationale Museumweek! Elk jaar organiseert de Museumvereniging deze week, die helemaal in teken staat van kunst en cultuur. Vorig jaar was de eerste digitale editie een enorm succes. Musea door het hele land boden bezoekers creatieve online activiteiten – van wandelingen tot workshops en van online tentoonstellingen tot 3D-belevingen.

Ook dit jaar zal er tijdens de museumweek, van 19 t/m 25 april, weer een heleboel online te beleven zijn. Het Streekmuseum heeft een aantal mooie digitale activiteiten gepland. Op Instagram en Facebook geven we een persoonlijk tintje aan ons online museum en zullen onze vrijwilligers en medewerkers vertellen over een aantal van onze objecten. Ook zijn er kleurplaten, die thuis geprint en ingekleurd kunnen worden. We zijn natuurlijk heel benieuwd naar de creaties, die op donderdagen bij het museum langsgebracht kunnen worden of kunnen worden opgestuurd naar info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl. Daarbij sturen we onze museumvrienden erop uit voor drie verschillende foto-opdrachten. Kies een van de drie categorieën, of doe ze allemaal! De foto’s kunnen naar ons worden gemaild, maar we vinden het nog leuker als de deelnemers hun meesterwerkjes delen op hun eigen social media en het Streekmuseum taggen. De mooiste inzending in elke categorie ontvangt namens het museum een mooi prijzenpakket.

 

75 + 1 jaar vrijheid

Op het moment zijn we bezig de tentoonstelling “75 + 1 jaar vrijheid” voor te bereiden, zodat deze meteen van start kan gaan als het museum haar deuren weer mag openen.

Het thema van de tentoonstelling blijft ‘contrasten’: hoe verschillend werd er door de bewoners van de Krimpenerwaard gereageerd op de Duitse bezetting. Wat was ‘goed’ en wat was ‘slecht’? En leven we in deze tijd ook niet in een enorm contrast? We zitten opgesloten en zijn afgesloten in vredestijd, gevangen door een virus.

Zodra het mogelijk is gaat de tentoonstelling open. Hij is dan gedeeltelijk gevuld met onze objecten en verhalen, maar er is een aantal lege vitrines. Deze vitrines worden gevuld door u: bewoners van Krimpen aan den IJssel. Daarom doen we hierbij een oproep: Heeft u een object mét een verhaal dat voor u vrijheid symboliseert en wilt u dit voor de periode van de tentoonstelling aan ons in bruikleen geven? Neem dan contact met ons op via de mail: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl.

Via onze website en onze Facebookpagina houden we u op de hoogte van de actuele situatie.