AGENDA

Geen nieuws beschikbaar.

Samenwerking De Drie Waarden

Op 17 mei 2017 was in museum De Koperen Knop de officiële openingshandeling van het project "De Drie Waarden". De ingebruikname van de informatiezuilen - voor drie musea - werd verricht door burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel, burgemeester Dirk Heijkoop van Hardinxveld-Giesendam en wethouder Vente van de gemeente Krimpenerwaard.

 

VERSCHILLEN EN OVEREENKOMSTEN ONTDEKKEN TUSSEN DE 'DRIE WAARDEN
Onder de naam "Drie Waarden" is er een belangrijke samenwerking tot stand gekomen in drie musea in Zuid-Holland Zuid. Op 17 mei 2017 werden er digitale informatiezuilen met touchscreens in gebruik genomen in drie musea, Museum Hoeksche Waard, Streekmuseum Krimpenerwaard en Museum De Koperen Knop (Alblasserwaard). Via deze zuilen kunnen de museumbezoekers de verschillen en de overeenkomsten ontdekken tussen de drie waarden. Over het landschap, de landbouw en veeteelt, de tradities, de verhalen uit de streek en de streekdracht. 

 

PRESENTATIE
Op woensdag 17 mei 2017 namen de burgemeesters uit de drie waarden als eersten de zuilen in gebruik.  Na een feestelijk boerenontbijt werden de zuilen gepresenteerd en voor het publiek opengesteld. Dat gebeurde in een van de drie deelnemende musea, Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Met behulp van de zuilen krijgen de bezoekers informatie over het specifieke van de waard waarin zij zich bevinden, waarbij het landschap, de bebouwing en het gebruik centraal staan. Ook wordt hierbij een stukje uit de museumcollectie uitgelicht. Niet alleen over het museum waarin de bezoeker zich dan op dat moment bevindt, ook van de andere waarden en musea is deze informatie te zien. Het project omhelst nog meer. Zo is er een website ontwikkeld waar men o.a. de collecties kan bekijken en lesmateriaal kan downloaden. 

 

TOTSTANDKOMING
Dit unieke project ging enkele jaren terug van start toen de directies van de drie musea besloten om buiten hun grenzen te treden en een meer professionele uitstraling aan hun museum te geven. De realisatie van de zuilen en met name de hierin gebruikte software is verricht door DeFine, interactieve techniek. De realisatie hiervan is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van landelijke en regionale instellingen: het Mondriaan Fonds, de ANWB, het Rivierenlandfonds, de Rabobank en de Stichting Vriendenkring Museum Hoeksche Waard.
Daarnaast is er erg veel inzet verkregen van diverse vrijwilligers van de musea, die bij het project waren betrokken. Dankzij allen is een prachtig project over drie van de mooiste streken van Nederland afgerond. Het zal in de toekomst een vervolg krijgen, als informatie op de zuilen wordt uitgebreid met nog veel meer interessante zaken. Een groot voordeel van de zuilen is ook dat deze vorm van presentatie met name de jeugd bijzonder aanspreekt, waardoor ook deze toekomstige groep van museumbezoekers voor de musea worden geïnteresseerd.  

 

Meer informatie over De Drie Waarden