Museumwinkel

't Winkeltje

Als u het museum binnenkomt springt direct de Oudhollandse kruidenierswinkel in het oog. Het sfeervolle winkeltje bestaat uit delen van verschillende oude winkels uit de Krimpenerwaard. Het is alsof u weer terug bent in de tijd.

 

Alle blikken en glazen potten zijn authentiek en gevuld met snoepgoed naar traditioneel recept. Dagelijkse benodigdheden zoals zeep, schoonmaakmiddelen en garens, alle in de originele verpakkingen, liggen als nieuw in 't Winkeltje.

 

Snoep van vroeger, waaronder zuurstokken, zoethout en duimdrop, is er te verkrijgen. Tabletten waarmee anijsmelk gemaakt wordt, brengen u terug naar vroeger tijden en zijn eveneens te koop in de winkel.

Boeken en magazines

Tegenover 't Winkeltje", aan de balie, is een mooie en unieke collectie boeken te koop. Over de Krimpenerwaard, Krimpen aan den IJssel of over historische onderwerpen. Een complete lijst van boeken en DVD’s die verkocht worden kunt u opvragen bij het museum.

 

U kunt ook boeken bij ons bestellen via info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of 0180-514866. De portokosten worden in rekening gebracht. Hieronder zijn een aantal boeken uitgelicht. 

Historische vaartocht over de Hollandsche IJssel

Piet Mourik

 

Piet Mourik, de auteur van dit boek, neemt u mee op zijn "vaartocht" over de Hollandsche IJssel, van IJsselmonde tot IJsselstein. De loop en de boorden van de Hollandsche IJssel worden beschreven en de dorpen en steden langs de IJssel worden in beeld gebracht met landkaarten, ansichtkaarten en fraaie foto's. 

 

Een informatief historisch naslagwerk op hard cover A4-formaat met 364 bladzijden geschiedenis.

 

Kosten: € 28,95

Over de toonbank

Samengesteld door F. Hiegentlich en A. Liedorp

 

De verdwenen winkels van Krimpen aan den IJssel. Een nauwkeurige beschrijving van het winkelbestand in de eerste helft van de 20e eeuw. Met veel foto’s van families, ondernemers, panden en interieurs. (250 bladzijden).

 

Kosten: € 19,95

 

 

Het Krimpenerwaardboek

Sander Enderink

 

In ‘Het Krimpenerwaard Boek’ wordt de duizendjarige geschiedenis van de veelzijdige streek in woord en beeld gepresenteerd. Bijzondere gebeurtenissen, karakteristieke ambachten, monumentale gebouwen en spraakmakende personen komen aan bod. Van zeehelden tot zilversmeden, predikanten tot politici en steenbakkers tot scheepsbouwers - het rijke verleden biedt vele aanknopingspunten voor een hernieuwde kennismaking met een verbazingwekkende Hollandse streek.

 

Kosten: € 14,95

Het liefst eigen baas, de scheepswerven van de familie van Duijvendijk

Hans van Duivendijk 

 

Wat was de relatie van de familie van Duijvendijk (ook Duivendijk, Duyvendijk) met de scheepsbouw? Het begon allemaal toen Jan van Duijvendijk Dirkszn. bijna 300 jaar geleden een scheepswerf overnam in Lekkerkerk. Hij kon niet vermoeden dat er uiteindelijk zo’n 35 scheepswerven door zijn nazaten zouden worden gesticht of overgenomen en als Van Duyvendijk scheepswerf zouden worden geëxploiteerd. Die scheepswerven waren voornamelijk gevestigd in Zuid-Holland en Zeeland. Er werden zowel schouwen voor de boeren in de polder gebouwd, als binnenvaartschepen, vissersschepen en zeeschepen. 

 

Kosten: € 45,00

Reisgids Krimpenerwaard, eenheid in verscheidenheid

Sander Enderink en Cristel Stolk

 

De Krimpenerwaard, het natte en drassige land tussen de Lek en de Hollandse IJssel. Al zo'n duizend jaar wonen mensen in deze bijzondere Hollandse streek. Die lange geschiedenis heeft sporen nagelaten: in de dorpen en steden en in de weilanden en natuurgebieden. In deze reisgids staan ruim zestig verhalen over de bewoners van de Krimpenerwaard en hun omgeving. 

 

Kosten:  € 2,50 

Magazine Kunststroming

Het magazine bevat informatie over het evenement Kunststroming, een twee-jaarlijkse Kunst- en Cultuurroute in de Krimpenerwaard dat plaats vindt van 10 t/m 18 september.

 

In het magazine vindt u alle deelnemende locaties, alle kunstenaars, de route en het randprogramma dat rond dit evenement plaatsvindt. Kortom een belangrijk naslagwerk.

 

Kosten: € 3,-