Interactieve lessen met ruimte voor eigen inbreng

Vanwege de COVID-maatregelen zijn we op het moment beperkt open en kunnen we ons lesprogramma niet in de oorspronkelijke vorm aanbieden. Wij zijn bezig met het inventariseren van alle mogelijkheden en onmogelijkheden m.b.t. ons educatief programma voor schooljaar 2020/2021. Het is nog niet zeker of de op de website aangeboden lessen in deze vorm blijven bestaan. Neem contact op met een medewerker van het museum, bij voorkeur per mail: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of per telefoon 0180 514866 (er is niet altijd iemand aanwezig op kantoor).

Inleiding
Ontdek samen met de leerlingen hoe de mensen 100 jaar geleden werkten en woonden in de Krimpenerwaard. Het museum heeft een grote variëteit aan lesprogramma’s voor de onder- en bovenbouw. Als onze lessen zijn interactief met ruimte voor eigen inbreng.  De programma’s sluiten aan op de kerndoelen en de Canon van Nederland.

Het leven van vroeger

Kriebelkousen, klompen en geen tv. Hoe vermaakten ze zich vroeger? Wat gebeurde er als je kattenkwaad uithaalde? Dronken de kinderen cola of bier? Deze en nog vele andere vragen komen aanbod. De leerlingen bekijken niet alleen de voorwerpen maar mogen ze ook gebruiken, zoals onze zeepkloppers en koffiemolens. En natuurlijk mogen ze plaatsnemen in het klaslokaal van 100 jaar geleden!

Kosten: € 60,00 per groep

Duur 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 47, 51, 52, 56

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Fien vindt een schat

Fien verzamelt echt van alles: schelpen, voetbalplaatjes, stickers, je kunt het zo gek niet bedenken. Op een middag speelt ze achter in de tuin bij oma en roept ineens: “Oh kom eens kijken wat ik heb gevonden”. Oma kijkt. Het is een echte oude munt. “Die hoort in het museum!” zegt Fien.

Spelenderwijs leren de kinderen wat een museum is. Wat bewaren we in een museum en wat niet? Hoort de oude munt van Fien in het museum? Nadat de leerlingen van alles over het museum weten, gaan ze zelf een tentoonstelling maken!

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 52, 54, 55 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Het museum in de klas op school

Medewerkers van het streekmuseum komen op school een museumles geven. Aan de hand van voorwerpen uit de museumkist gaan we samen met de leerlingen op zoek naar het dagelijks leven rond 1900.

Leven in de Krimpenerwaard

Onderwerpen als wassen, eten, spelen en werken in de Krimpenerwaard komen hierbij aan de orde. Ook zijn er voorwerpen uit het oude schooltje. De leerlingen mogen zelf op een leitje of met een kroontjespen en inkt schrijven.

 

Kosten: € 75,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 51, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Bij opa en oma thuis

Suus heeft twee opa’s en oma’s waar ze veel van leert en plezier mee maakt. Waar speelde opa Snor vroeger mee? En waar sliep de oma van Suus? Spelenderwijs gaan we met de kinderen terug in de tijd van opa en oma.

 

Kosten: € 60,00 per groep

Duur 60 minuten

Kerndoelen: 1, 51 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

De winkels van vroeger

De winkels in Krimpen zagen er vroeger heel anders uit. Er was een kruidenier, een snoepwinkeltje, een bakker, een melkboer en er was zelfs een winkel voor heet water voor de was.

Vroeger was het anders

Ontdek in deze les hoe de winkels er vroeger uitzagen en wat ze verkochten. Wist je dat er vroeger ook boodschappen thuisbezorgd werden? En hoe ging dat dan?

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 6, 33, 47, 48, 51 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Van boer tot burgemeester

Hoe zag de sociale gelaagdheid er 100 jaar geleden uit?

Vele varianten

De leerlingen maken kennis met vijf personages zoals de burgemeester en de boer. Moesten ze werken of konden ze naar school? Hadden ze voldoende te eten en te drinken en in welke omstandigheden woonden ze, villa of krot? Was de boer wel zo arm? Dit en nog veel meer onderzoeken de kinderen aan de hand van objecten, foto’s, documenten en verhalen.

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 6, 47, 51, 56

Locatie: Streekmuseum Krimpenerwaar

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Kinderen moeten werken

Bedenk eens hoe het zou zijn als je niet naar school ging maar de hele dag moest werken op het land of meehelpen met het huishouden. Door de industrialisatie gingen de kinderen ook werken in fabrieken waar ze zwaar werk moesten doen en lange dagen maakten.

Interactief

Tijdens een interactieve rondleiding ondervinden de leerlingen hoe zwaar het werk was en achterhalen ze in wat voor fabrieken de kinderen in de Krimpenerwaard werkten. Wat waren  de gevolgen van het zware en soms gevaarlijke werk? Hoe kwam er eigenlijk een einde aan de kinderarbeid?

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 52, 53, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Oorlog en Vrede

In deze museumles worden de verschillende facetten van de oorlog verteld aan de hand van herinneringen van de inwoners uit de Krimpenerwaard en Rotterdam. Zij vertellen over het bombardement, het verzet, de NSB, de Nederlandse soldaten, de joden en de bevrijding.

Zelf aan de slag

Na een gezamenlijke inleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag met een van de onderwerpen. Ze krijgen een code waarmee zij hun koffer met informatie kunnen vinden. Vanuit een personage wordt het onderwerp behandeld. Zo hoorde George den Boon bij de eerste 18 verzetsstrijders die zijn gefusilleerd aan het begin van de oorlog en heeft Hans Boere tijdens de bevrijders op een Jeep geholpen met het uitdelen van kaki’s aan de inwoners van Rotterdam.

Bewuster over oorlog en vrede

In de koffer zijn naast de geluids-/videofragmenten ook documenten, objecten en foto’s te vinden die de leerlingen kunnen gebruiken bij het maken van hun opdrachten en presentatie. Het is namelijk de bedoeling dat ze als afsluiting elkaar vertellen, aan de hand van de foto’s en een uitgekozen object, wat ze hebben geleerd.

Kosten: € 75,00 per groep

Duur: 90 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 51, 52, 53, 55, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl