Open Monumentendag 2023

Het Streekmuseum Krimpenerwaard wenst u fijne feestdagen!
Dinsdag t/m zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00
Entreeprijzen
Plan je bezoek 
Activiteiten Agenda
Steun ons

Opening Cultureel Seizoen: Open Huis Tuyter & Open Monumentendag

Opening Cultureel Seizoen: Open Huis Tuyter & Open Monumentendag
Op zaterdag 9 september is het Nationale Open Monumentendag! Monumenten openen hun deuren voor publiek en er is door het hele land een boel te beleven op het gebied van erfgoed – zo ook in Krimpen aan den IJssel. Naast het Streekmuseum Krimpenerwaard openen andere monumenten in Krimpen ook hun de deuren voor publiek.

Deelnemende monumenten:
Streekmuseum Krimpenerwaard
IJsseldijkkerk
Scheepswerf van Duijvendijk
Atoombunker Algerabrug
Hollandsche IJsselkering

Erfgoed én cultuur

In Krimpen valt de Open Monumentendag dit jaar, net als vorig jaar, samen met de Opening Cultureel Seizoen. Bezoek bijvoorbeeld Open Huis Tuyter, waar allerlei workshops en optredens zijn van bijvoorbeeld Muziekschool Krimpen en Onnomatopee. Tussen de Tuyter en de Open Monumenten is er deze dag vervoer met opstapplaatsen Kinderboererij, Streekmuseum en Tuyter.

Of vaar mee met een van de historische schepen die Krimpen a/d IJssel verbinden met omliggende plaatsen.

Ambachten en Levend Erfgoed Markt

Streekmuseum Krimpenerwaard

Ambachten en Levend Erfgoed Markt: beleven & proeven 10.00 – 16.00

Het landelijk thema dit jaar is ‘Levend Erfgoed’ en dat past natuurlijk perfect bij ons museum! Het gehele terrein van het museum zal tot leven worden gewerkt met een markt rondom oude ambachten, demonstraties en levend erfgoed.  Neem plaats op het gezellige terras, waar je lokale hapjes en drankjes kunt krijgen. Brouwerij IJssel staat er met Krimpense biertjes, De Waard Visserij verkoopt ambachtelijk gerookte paling, Rauw21 verzorgt lekkere burgers, en de Molukse gemeenschap heeft ook heerlijke traditionele Molukse lekkernijen in de aanbieding.

Een uitgebreid randprogramma voor jong en oud

De Open Monumentendag wordt om 10:00 feestelijk geopend door wethouder Kirsten Jaarsma. Om 10:30 trappen de IJsselmannen af met een feestelijk optreden. Mocht het om 10.00uur nou te vroeg zijn dan komen de IJsselmannen om 11.30 nog een keer terug. Om 13.00 kunnen kinderen zich aanmelden voor een rondleiding met de museumdirecteur, gevolgd door een gratis natuurworkshop van Marjan Pols-de-Pee. In de workshop komen geschiedenis en duurzaamheid samen door een bijzonder object: het hooikistje. Deze isolerende kist werd vroeger gebruikt om eten te garen zonder al te veel brandstof te verbruiken. Daar kunnen we nog wat van leren!  Na de workshop geeft Muziekvereniging Concordia om 13:00 uur een muzikaal optreden.

Toepasselijk vervoer

De Open Monumentendag en Open Huis Tuyter worden op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Rijd mee op een van de twee huifkarren die tussen de kinderboerderij, het Streekmuseum Krimpenerwaard en de Tuyter rijden. Daarnaast kun je bij Scheepswerf van Duijvendijk op een historisch schip stappen naar Ouderkerk a/d IJssel.

Scheepswerf van Duijvendijk

IJsseldijk 365

11:00-20:00

COUP en Vakwerk architecten, de nieuwe eigenaren van ’t DOK, nodigen iedereen uit om op Open Monumentendag langs te komen en het verleden én de toekomst van het terrein te beleven. De voormalige Werf Joh. van Duijvendijk wordt op 10 september opengesteld zodat de gebouwen van binnen en buiten te bezichtigen zijn. Verder zal gedurende de dag het terrein beschikbaar worden gesteld voor een gevarieerde programmering die de zintuigen doet prikkelen. Zonder te veel te verklappen, belooft het een prachtige dag te worden met veel bezienswaardigheden, heerlijke hapjes en drankjes en een ijzersterk verhaal dat moet worden verteld. Dus komt dat zien, proeven en horen op 10 september tijdens Open Monumentendag.

IJsseldijkkerk

IJsseldijk 232

10:00-16:00

In de IJsseldijkkerk kun je tijdens de Open Monumentendag de kerkzaal bekijken. Daarnaast is er een presentatie van de kerkramen, klinkt er orgelspel, wordt er aandacht besteed aan het verhaal achter ‘de groene fles’ en zijn er gedurende de hele dag inloopconcerten. Ook kunnen bezoekers doop- en huwelijks gegevens inzien. Voor kinderen zijn er kleurplaten en voor iedereen is er koffie, thee en limonade in de achterzaal.

Historische schepen

Zoals elk jaar met Open Monumentendag varen er Historische Schepen tussen Krimpen, Ouderkerk en omliggende dorpen. Zo kunnen bezoekers van deze dag zich op een heel toepasselijke manier bewegen tussen de plaatsen en deelnemen aan verschillende activiteiten die in en om monumenten plaatsvinden.

Het schip zal aanmeren bij de scouting, naast de Karwei aan de IJsseldijk (IJsseldijk 359, het rode vakje op onderstaande foto). Langs de dijk zullen bordjes hangen om de bezoekers op de locatie te wijzen. Om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 vertrekt de Goede-Gunst naar Ouderkerk a/d IJssel.

In deze folder is meer informatie te vinden over de routes en de Open Monumentendag activiteiten in omliggende dorpen.

Open Huis Tuyter

In en om de Tuyter kunt u genieten van optredens van o.a. Muziekvereniging Concordia, Vocal Group Jade en Onnomatopee. Er zijn workshops te volgen bij Jeugdtheater Hofplein en Muziekschool Krimpen. De vele organisaties die gevestigd zijn in De Tuyter zullen u van informatie voorzien.

Kijk voor meer informatie op de website van Uitagenda Krimpen.