Nieuws

Open Monumentendag 10 september

Op zaterdag 10 september is het Nationale Open Monumentendag! Monumenten openen hun deuren voor publiek en er is door het hele land een boel te beleven op het gebied van erfgoed – zo ook in Krimpen aan den IJssel.

Brocante, vintage en nog veel meer bij het Streekmuseum Krimpenerwaard

De Open Monumentendag wordt om 10:00 feestelijk geopend door burgemeester Martijn Vroom bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Daarna start de brocante- en vintage markt. Kraamhouders uit de streek bieden servies, emaille, glaswerk, sieraden, kleine meubels en nog veel meer moois aan! Op het terras kunnen bezoekers genieten van een drankje en een hapje, van onder andere Brouwerij IJssel en J. De Waard Visserij. Voor kinderen is er een natuurworkshop rondom het ‘hooikistje’, waarin geschiedenis en duurzaamheid samenkomen. Zoals altijd kan er worden gespeeld met ouderwets speelgoed en kun je je verkleden in streekeigen kleding van vroeger. Ook is er een optreden van Muziekvereniging Concordia en zijn er demonstraties van de touwbaan en andere ambachten.

Nog meer monumenten!

Naast het Streekmuseum Krimpenerwaard openen andere monumenten in Krimpen ook hun de deuren voor publiek.

  • Streekmuseum Krimpenerwaard
  • IJsseldijkkerk
  • Kinderboerderij Klein Boveneind
  • Ingenieursbureau Krimpenerwaard
  • Scheepswerf van Duijvendijk

Het gehele programma is te vinden op deze pagina, of op de website van de Open Monumentendag.

Erfgoed én cultuur

In Krimpen valt de Open Monumentendag dit jaar, net als vorig jaar, samen met de Opening Cultureel Seizoen. Er is Open Huis Tuyter, wat betekent dat er in de Tuyter zelf en op het plein allerlei workshops en optredens zijn van bijvoorbeeld Muziekschool Krimpen en Onnomatopee. Tussen de Tuyter en de Open Monumenten rijden deze dag twee huifkarren met opstapplaatsen Kinderboererij, Streekmuseum en Tuyter.

Ook varen er zoals elk jaar met Open Monumentendag Historische Schepen tussen Krimpen, Ouderkerk en omliggende dorpen. Zo kunnen bezoekers van deze dag zich op een heel toepasselijke manier bewegen tussen de plaatsen en deelnemen aan verschillende activiteiten die in en om monumenten plaatsvinden.

Het schip zal aanmeren bij de scouting, naast de Karwei aan de IJsseldijk. Langs de dijk zullen bordjes hangen om de bezoekers op de locatie te wijzen. Om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 vertrekt de Goede-Gunst naar Ouderkerk a/d IJssel.