Dinsdag t/m zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00

Activiteiten Agenda

Opening Cultureel Seizoen: Open Huis Tuyter & Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september is het Nationale Open Monumentendag! Monumenten openen hun deuren voor publiek en er is door het hele land een boel te beleven op het gebied van erfgoed – zo ook in Krimpen aan den IJssel. Naast het Streekmuseum Krimpenerwaard openen andere monumenten in Krimpen ook hun de deuren voor publiek.

Deelnemende monumenten

  • Streekmuseum Krimpenerwaard
  • IJsseldijkkerk
  • Kinderboerderij Klein Boveneind
  • Ingenieursbureau Krimpenerwaard
  • Scheepswerf van Duijvendijk

Erfgoed én cultuur

In Krimpen valt de Open Monumentendag dit jaar, net als vorig jaar, samen met de Opening Cultureel Seizoen. Bezoek bijvoorbeeld Open Huis Tuyter, waar allerlei workshops en optredens zijn van bijvoorbeeld Muziekschool Krimpen en Onnomatopee. Tussen de Tuyter en de Open Monumenten rijden deze dag twee huifkarren met opstapplaatsen Kinderboererij, Streekmuseum en Tuyter.

Of vaar mee met een van de historische schepen die Krimpen a/d IJssel verbinden met omliggende plaatsen.

Brocante- en Vintagemarkt

Streekmuseum Krimpenerwaard

IJsseldijk 312

10:00-17:00

Brocante- en Vintagemarkt

Eindelijk organiseert het Streekmuseum Krimpenerwaard weer ouderwets een brocante- en vintagemarkt! Donateurs, vrijwilligers en andere deelnemers bieden sieraden, emaille, servies en nog veel meer moois aan. Neem plaats op het gezellige terras, waar je lokale hapjes en drankjes kunt krijgen. Brouwerij IJssel staat er met Krimpense biertjes, De Waard Visserij verkoopt ambachtelijk gerookte paling, ’t Roze Schaap verzorgt koffie en gebak en De Ruiter bakt poffertjes.

Een uitgebreid randprogramma voor jong en oud

De Open Monumentendag wordt om 10:00 feestelijk geopend door burgemeester Martijn Vroom. Om 11:00 start een gratis natuurworkshop voor kinderen, die Marjan Pols-de Pee speciaal voor deze dag ontwikkelde. In de workshop komen geschiedenis en duurzaamheid samen door een bijzonder object: het hooikistje. Deze isolerende kist werd vroeger gebruikt om eten te garen zonder al te veel brandstof te verbruiken. Daar kunnen we nog wat van leren! Meld je aan voor de workshop via Synerkri. Na de workshop geeft Muziekvereniging Concordia om 13:00 uur een muzikaal optreden. Ook zijn er doorlopend demonstraties van oude ambachten, zoals touwslaan, wol spinnen en wilgenteen vlechten. Zoals altijd met Open Monumentendag is het museum heel de dag gratis te bezoeken.

Toepasselijk vervoer

De Open Monumentendag en Open Huis Tuyter worden op een bijzondere manier met elkaar verbonden. Rijd mee op een van de twee huifkarren die tussen de kinderboerderij, het Streekmuseum Krimpenerwaard en de Tuyter rijden. Daarnaast kun je bij Scheepswerf van Duijvendijk op een historisch schip stappen naar Ouderkerk a/d IJssel.

Kinderboerderij Klein Boveneind

Boveneindselaan

10:00-15:30

Kinderboerderij Klein Boveneind viert tijdens Open Monumentendag het Najaarsfeest. Ontdek de streekproducten van een groot aantal ondernemers. Naast de lokale producenten is er voor de ‘jonge ondernemer’ een kinderrommelmarkt. Doe mee aan een van de vele workshops, kijk naar de reptielenshow, of maak een ritje op het rodeostier.

IJsseldijkkerk

IJsseldijk 232

10:00-16:00

In de IJsseldijkkerk kun je tijdens de Open Monumentendag de kerkzaal bekijken. Daarnaast is er een presentatie van de kerkramen, klinkt er orgelspel, wordt er aandacht besteed aan het verhaal achter ‘de groene fles’ en zijn er gedurende de hele dag inloopconcerten. Ook kunnen bezoekers doop- en huwelijks gegevens inzien. Voor kinderen zijn er kleurplaten en voor iedereen is er koffie, thee en limonade in de achterzaal.

Scheepswerf van Duijvendijk

IJsseldijk 365

11:00-20:00

COUP en Vakwerk architecten, de nieuwe eigenaren van ’t DOK, nodigen iedereen uit om op Open Monumentendag langs te komen en het verleden én de toekomst van het terrein te beleven. De voormalige Werf Joh. van Duijvendijk wordt op 10 september opengesteld zodat de gebouwen van binnen en buiten te bezichtigen zijn. Verder zal gedurende de dag het terrein beschikbaar worden gesteld voor een gevarieerde programmering die de zintuigen doet prikkelen. Zonder te veel te verklappen, belooft het een prachtige dag te worden met veel bezienswaardigheden, heerlijke hapjes en drankjes en een ijzersterk verhaal dat moet worden verteld. Dus komt dat zien, proeven en horen op 10 september tijdens Open Monumentendag.

Ingenieursbureau Krimpenerwaard

Raadhuisplein 6

10:00-15:00

Tijdens de Open Monumentendag wordt het Ingenieursbureau Krimpenerwaard (wellicht beter bekend onder de vorige naam Technisch Bureau Krimpenerwaard) aan het Raadhuisplein door de Historische Kring Krimpen voor een laatste keer opengesteld. De plek wordt namelijk in het najaar van 2022 gesloopt voor een nieuwe gebiedsontwikkeling, maar is een gebouw met een rijke historie! In 1960 werd het als nieuwbouw in gebruik genomen als het Groene Kruis Gebouw en velen zullen daar als ouder of kind zijn geweest. In de vleugel van het gebouw was het Krimpense badhuis gevestigd, met 12 douches en 2 badkuipen. Niet iedereen had een douche of bad en kan in het badhuis voor een was-/badbeurt terecht…

Historische schepen

Zoals elk jaar met Open Monumentendag varen er Historische Schepen tussen Krimpen, Ouderkerk en omliggende dorpen. Zo kunnen bezoekers van deze dag zich op een heel toepasselijke manier bewegen tussen de plaatsen en deelnemen aan verschillende activiteiten die in en om monumenten plaatsvinden.

Het schip zal aanmeren bij de scouting, naast de Karwei aan de IJsseldijk (IJsseldijk 359, het rode vakje op onderstaande foto). Langs de dijk zullen bordjes hangen om de bezoekers op de locatie te wijzen. Om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 vertrekt de Goede-Gunst naar Ouderkerk a/d IJssel.

In deze folder is meer informatie te vinden over de routes en de Open Monumentendag activiteiten in omliggende dorpen.

Open Huis Tuyter

In en om de Tuyter kunt u genieten van optredens van o.a. Muziekvereniging Concordia, Vocal Group Jade en Onnomatopee. Er zijn workshops te volgen bij Jeugdtheater Hofplein en Muziekschool Krimpen. De vele organisaties die gevestigd zijn in De Tuyter zullen u van informatie voorzien. Op het Tuyterplein kunnen kinderen meedoen aan circus Ravioli, zal speelotheek Reuzekeus hun speelplaats naar buiten toe verplaatsen, is er een horecaplein van Eetcafe De Crimpenaar en zal de braderie van Winkelcentrum Crimpenhof doorgetrokken worden richting Tuyterplein.

Kijk voor meer informatie op de website van Uitagenda Krimpen.