Dinsdag t/m zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00

Activiteiten Agenda

Opening Cultureel Seizoen: Open Huis Tuyter & Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september is het Nationale Open Monumentendag! Monumenten openen hun deuren voor publiek en er is door het hele land een boel te beleven op het gebied van erfgoed – zo ook in Krimpen aan den IJssel. Naast het Streekmuseum Krimpenerwaard openen andere monumenten in Krimpen ook hun de deuren voor publiek.

Deelnemende monumenten

  • Streekmuseum Krimpenerwaard
  • IJsseldijkkerk
  • Kinderboerderij Klein Boveneind
  • Ingenieursbureau Krimpenerwaard
  • Scheepswerf van Duijvendijk

Erfgoed én cultuur

In Krimpen valt de Open Monumentendag dit jaar, net als vorig jaar, samen met de Opening Cultureel Seizoen. Er is Open Huis Tuyter, wat betekent dat er in de Tuyter zelf en op het plein allerlei workshops en optredens zijn van bijvoorbeeld Muziekschool Krimpen en Onnomatopee. Tussen de Tuyter en de Open Monumenten rijden deze dag twee huifkarren met opstapplaatsen Kinderboererij, Streekmuseum en Tuyter.

Ook zullen er weer historische schepen varen, die Krimpen a/d IJssel verbinden met omliggende plaatsen. De aanmeer locatie- en tijden worden later bekend gemaakt.

Streekmuseum Krimpenerwaard

10:00-17:00

Bij het Streekmuseum Krimpenerwaard vind je tijdens de Open Monumentendag een brocante- en vintage markt. Kraamhouders uit de streek bieden servies, emaille, glaswerk, sieraden, kleine meubels en nog veel meer moois aan! Op het terras kunnen bezoekers genieten van een drankje en een hapje, van onder andere Brouwerij IJssel en J. De Waard Visserij. Voor kinderen is er een natuurworkshop rondom het ‘hooikistje’, waarin geschiedenis en duurzaamheid samenkomen. Zoals altijd kan er worden gespeeld met ouderwets speelgoed en kun je je verkleden in streekeigen kleding van vroeger. Ook is er een optreden van Muziekvereniging Concordia en zijn er demonstraties van de touwbaan en andere ambachten.

Kinderboerderij Klein Boveneind

10:00-16:00

Kinderboerderij Klein Boveneind viert tijdens Open Monumentendag het Najaarsfeest. Een groot aantal ondernemers biedt tijdens het feest streekproducten aan. Naast de lokale producenten is er voor de ‘jonge ondernemer’ een kinderrommelmarkt.

 

 

 

 

 

.

IJsseldijkkerk

10:00-16:00

In de IJsseldijkkerk kun je tijdens de Open Monumentendag de kerkzaal bekijken. Daarnaast is er een presentatie van de kerkramen, klinkt er orgelspel, wordt er aandacht besteed aan het verhaal achter ‘de groene fles’ en zijn er gedurende de hele dag inloopconcerten. Ook kunnen bezoekers doop- en huwelijks gegevens inzien. Voor kinderen zijn er kleurplaten en voor iedereen is er koffie, thee en limonade in de achterzaal.

Scheepswerf van Duijvendijk

11:00-20:00

COUP en Vakwerk architecten, de nieuwe eigenaren van ’t DOK, nodigen iedereen uit om op Open Monumentendag langs te komen en het verleden én de toekomst van het terrein te beleven. De voormalige Werf Joh. van Duijvendijk wordt op 10 september opengesteld zodat de gebouwen van binnen en buiten te bezichtigen zijn. Verder zal gedurende de dag het terrein beschikbaar worden gesteld voor een gevarieerde programmering die de zintuigen doet prikkelen. Zonder te veel te verklappen, belooft het een prachtige dag te worden met veel bezienswaardigheden, heerlijke hapjes en drankjes en een ijzersterk verhaal dat moet worden verteld. Dus komt dat zien, proeven en horen op 10 september tijdens Open Monumentendag.

Ingenieursbureau Krimpenerwaard

Tijdens de Open Monumentendag wordt het Ingenieursbureau Krimpenerwaard (wellicht beter bekend onder de vorige naam Technisch Bureau Krimpenerwaard) aan het Raadhuisplein door de Historische Kring Krimpen voor een laatste keer opengesteld. De plek wordt namelijk in het najaar van 2022 gesloopt voor een nieuwe gebiedsonwikkeling, maar is een gebouw met een rijke historie! In 1960 werd het als nieuwbouw in gebruik genomen als het Groene Kruis Gebouw en velen zullen daar als ouder of kind zijn geweest. In de vleugel van het gebouw was het Krimpense badhuis gevestigd, met 12 douches en 2 badkuipen. Niet iedereen had een douche of bad en kan in het badhuis voor een was-/badbeurt terecht…

Historische schepen

Zoals elk jaar met Open Monumentendag varen er Historische Schepen tussen Krimpen, Ouderkerk en omliggende dorpen. Zo kunnen bezoekers van deze dag zich op een heel toepasselijke manier bewegen tussen de plaatsen en deelnemen aan verschillende activiteiten die in en om monumenten plaatsvinden. De aanmeerlocatie en vaartijden worden later bekend gemaakt.

Open Huis Tuyter

In en om de Tuyter kunt u genieten van optredens van o.a. Muziekvereniging Concordia, Vocal Group Jade en Onnomatopee. Er zijn workshops te volgen bij Jeugdtheater Hofplein en Muziekschool Krimpen. De vele organisaties die gevestigd zijn in De Tuyter zullen u van informatie voorzien. Op het Tuyterplein kunnen kinderen meedoen aan circus Ravioli, zal speelotheek Reuzekeus hun speelplaats naar buiten toe verplaatsen, is er een horecaplein van Eetcafe De Crimpenaar en zal de braderie van Winkelcentrum Crimpenhof doorgetrokken worden richting Tuyterplein.

Kijk voor meer informatie op de website van Uitagenda Krimpen.