Nieuws

Cultuurcafé: ‘Het Delft van Vermeer’

CULTUURCAFE 'HET DELFT VAN VERMEER'
Cultuurcafé: ‘Het Delft van Vermeer’

Delft was in de 17de eeuw een broedplaats van talent, een plek waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer (1632-1675) uit tot een schilder van wereldformaat. Vermeer specialiseerde in het schilderen van het dagelijks leven in zijn thuisstad Delft. Een rijtje huizen waar velen voorbij zouden zijn gelopen, een huishoudelijke taak, of een vrouw met een brief: met anders onopvallende taferelen grijpt de kunstenaar onze aandacht. Mensen, meubels, keukengerei en etenswaar.

Vermeer kiest nauwkeurig de plaatsing op zijn schilderijen. Zijn weldoordachte composities, met een beperkt aantal zorgvuldig gekozen figuren en voorwerpen, zijn in balans. De schilderijen van Vermeer tonen zijn diepgaande kennis van lichtval. Vermeer creëert op meesterlijke wijze diepte in zijn schilderijen, bijvoorbeeld met doorkijkjes. De illusie van ruimtelijkheid wordt versterkt door de nieuwsgierigheid van de kijker: wat gebeurt er daarachter? Er zijn maar 35 schilderijen van Vermeers hand bekend. Met zorg bouwde hij zijn werken op uit lagen vakkundig aangebrachte olieverf. De rust en tijd die Vermeer nam voor ieder schilderij uiten zich in zijn kleine oeuvre van topstukken. De kwaliteit is constant hoog.

Gastspreekster Diana Kostman (kunsthistoricus) neemt u mee in zijn levenswerk a.d.h.v. een visuele presentatie. In 2006 heeft zij Artemis Omnibus opgericht. Dit is een zelfstandig bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies. Twee jaar eerder studeerde zij af in de Kunstgeschiedenis en de Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Al meer dan 15 jaar verzorgt zij lezingen, rondleidingen en cursussen voor onder meer organisaties en musea waaronder de universiteit van Amsterdam en Huizer Museum. Tevens schrijft zij teksten voor Beeldenmagazine, is zij secretaris van de landelijke kunstenaarsvereniging AKKV en is zij vanuit haar positie in de kunstcommissie Blaricum voorzitter van Stichting BEL-Art.

Eén van onze lokale kunstenaars, Suus van de Water van Kunstdoorsuus, heeft meegedaan aan het televisieprogramma ‘De nieuwe Vermeer’ te zien vanaf 12 februari op NPO 1. Zij zal deze avond haar ervaringen vertellen en zij neemt u mee in de totstandkoming van het schilderij ‘het vermiste tweede straatje’ die zij geschilderd heeft voor de deelname aan dit programma.

Tijdens deze avond worden onder de bezoekers twee toegangskaarten verloot voor het Vermeer Centrum in Delft, twee toegangskaarten voor de tentoonstelling in Het Museum Prinsenhof in Delft en het boek ‘Het Delft van Vermeer’ horende bij de tentoonstelling (beschikbaar gesteld door Bibliotheek aan den IJssel)

Inloop vanaf 19.00 uur. Start lezing 19.30 uur. Toegang is €5,- incl. twee consumpties. Tickets zijn verkrijgbaar via www.uitagendakrimpen.nl of op de avond zelf aan de deur (graag pinnen of gepast contant betalen).

Cursisten van de cursus Kunstgeschiedenis van NUT Krimpen kunnen middels een actiecode korting krijgen op de toegang. Meer informatie hierover volgt tijdens de cursus.

Voor meer informatie over Johannes Vermeer en alle activiteiten van 10 februari tot 4 juni, kijk op www.rijksmuseum.nl en www.uitagendadelft.nl

Het cultuurcafé is bedoeld als een laagdrempelige inspiratie en netwerkbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur. Het cultuurcafé is een samenwerking tussen Synerkri, Streekmuseum Krimpenerwaard, Bibliotheek Krimpen en Muziekschool Krimpen waarbij verbindingen worden gelegd met andere culturele organisaties en vrijwilligersorganisaties en nieuwe samenwerkingen tot stand komen. Het cultuurcafé wordt vier keer per jaar georganiseerd vanuit een thema, met afwisselende inhoud; cultureel erfgoed, muziek en literair. Locatie is De Tuyter als centrale ontmoetingsplek en cultureel hart in Krimpen aan den IJssel.