Interactieve lessen

Ontdek samen met de leerlingen hoe de mensen 100 jaar geleden werkten en woonden in de Krimpenerwaard. Het museum biedt diverse lesprogramma’s aan voor onder- en bovenbouw. Al onze lessen zijn interactief met ruimte voor eigen inbreng.  De programma’s sluiten aan op de kerndoelen en de Canon van Nederland.

Helaas is het Streekmuseum Krimpenerwaard tot 14 januari gesloten wegens de lockdown. Bekijk voor meer informatie deze pagina.

Het leven van vroeger

Groep 3/4

Kriebelkousen, klompen en geen tv. Hoe vermaakten ze zich vroeger? Wat gebeurde er als je kattenkwaad uithaalde? Dronken de kinderen cola of bier? Deze en nog vele andere vragen komen aanbod. De leerlingen bekijken niet alleen de voorwerpen maar mogen ze ook gebruiken, zoals onze zeepkloppers en koffiemolens. En natuurlijk mogen ze plaatsnemen in het klaslokaal van 100 jaar geleden!

Kosten: € 60,00 per groep

Duur 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 47, 51, 52, 56

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Fien vindt een schat

Groep 3/4

Fien verzamelt echt van alles: schelpen, voetbalplaatjes, stickers, je kunt het zo gek niet bedenken. Op een middag speelt ze achter in de tuin bij oma en roept ineens: “Oh kom eens kijken wat ik heb gevonden”. Oma kijkt. Het is een echte oude munt. “Die hoort in het museum!” zegt Fien.

Spelenderwijs leren de kinderen wat een museum is. Wat bewaren we in een museum en wat niet? Hoort de oude munt van Fien in het museum? Nadat de leerlingen van alles over het museum weten, gaan ze zelf een tentoonstelling maken!

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 52, 54, 55 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Het museum in de klas op school

Groep 1/2

Medewerkers van het museum komen op school een museumles geven. Aan de hand van voorwerpen uit de museumkist gaan we samen met de leerlingen op zoek naar het dagelijks leven rond 1900.

Leven in de Krimpenerwaard
Onderwerpen als wassen, eten, spelen en werken in de Krimpenerwaard komen hierbij aan de orde. Ook zijn er voorwerpen uit het oude schooltje. De leerlingen mogen zelf op een leitje of met een kroontjespen en inkt schrijven.

Kosten: € 75,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 51, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Let op: In verband met een tekort aan museumdocenten kunnen wij deze les maar beperkt aanbieden. Wij verzoeken docenten zelf de leskist op te komen halen bij het museum.

Bij opa en oma thuis

Groep 3/4

Suus heeft twee opa’s en oma’s waar ze veel van leert en plezier mee maakt. Waar speelde opa Snor vroeger mee? En waar sliep de oma van Suus? Spelenderwijs gaan we met de kinderen terug in de tijd van opa en oma.

Kosten: € 60,00 per groep

Duur 60 minuten

Kerndoelen: 1, 51 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

De winkels van vroeger

Groep 5/6

De winkels in Krimpen zagen er vroeger heel anders uit. Er was een kruidenier, een snoepwinkeltje, een bakker, een melkboer en er was zelfs een winkel voor heet water voor de was.

Vroeger was het anders
Ontdek in deze les hoe de winkels er vroeger uitzagen en wat ze verkochten. Wist je dat er vroeger ook boodschappen thuisbezorgd werden? En hoe ging dat dan?

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 6, 33, 47, 48, 51 en 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Van boer tot burgemeester

Deze les is tijdelijk niet beschikbaar

Hoe zag de sociale gelaagdheid er 100 jaar geleden uit?

Vele varianten
De leerlingen maken kennis met vijf personages zoals de burgemeester en de boer. Moesten ze werken of konden ze naar school? Hadden ze voldoende te eten en te drinken en in welke omstandigheden woonden ze, villa of krot? Was de boer wel zo arm? Dit en nog veel meer onderzoeken de kinderen aan de hand van objecten, foto’s, documenten en verhalen.

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 6, 47, 51, 56

Locatie: Streekmuseum Krimpenerwaar

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Kinderen moeten werken

Groep 7/8

Bedenk eens hoe het zou zijn als je niet naar school ging maar de hele dag moest werken op het land of meehelpen met het huishouden. Door de industrialisatie gingen de kinderen ook werken in fabrieken waar ze zwaar werk moesten doen en lange dagen maakten.

Interactief
Tijdens een interactieve rondleiding ondervinden de leerlingen hoe zwaar het werk was en achterhalen ze in wat voor fabrieken de kinderen in de Krimpenerwaard werkten. Wat waren  de gevolgen van het zware en soms gevaarlijke werk? Hoe kwam er eigenlijk een einde aan de kinderarbeid?

Kosten: € 60,00 per groep

Duur: 60 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 52, 53, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

 

Oorlog en Vrede

Groep 6/7/8

In deze museumles worden de verschillende facetten van de oorlog verteld aan de hand van herinneringen van de inwoners uit de Krimpenerwaard en Rotterdam. Zij vertellen over het bombardement, het verzet, de NSB, de Nederlandse soldaten, de joden en de bevrijding.

Zelf aan de slag
Na een gezamenlijke inleiding gaan de leerlingen zelf aan de slag met een van de onderwerpen. Ze krijgen een code waarmee zij hun koffer met informatie kunnen vinden. Vanuit een personage wordt het onderwerp behandeld. Zo hoorde George den Boon bij de eerste 18 verzetsstrijders die zijn gefusilleerd aan het begin van de oorlog en heeft Hans Boere tijdens de bevrijders op een Jeep geholpen met het uitdelen van kaki’s aan de inwoners van Rotterdam.

In de koffer zijn naast de geluids-/videofragmenten ook documenten, objecten en foto’s te vinden die de leerlingen kunnen gebruiken bij het maken van hun opdrachten en presentatie. Het is namelijk de bedoeling dat ze als afsluiting elkaar vertellen, aan de hand van de foto’s en een uitgekozen object, wat ze hebben geleerd.

Kosten: € 75,00 per groep

Duur: 90 minuten

Kerndoelen: 1, 2, 51, 52, 53, 55, 5

Boeken via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl