Nieuws

Molukse Lezingen: Drs. Willem Sopacua en familie Tamaëla

Molukse Lezing Streekmuseum Krimpenerwaard

Molukse lezingen: Drs. Willem Sopacua en familie Tamaëla
Op dinsdag 27 december presenteren wij met trots de eerste Molukse lezingen. Naar aanleiding van de tentoonstelling Istori-Istori Maluku Krimpen a/d IJssel heeft het Streekmuseum Krimpenerwaard een reeks Molukse activiteiten en festivals georganiseerd. Nu is de tijd aangebroken voor de lezingen! Een middag vol met bijzondere verhalen van de geschiedenis van Molukkers in de Krimpen a/d IJsel.

Voor Isotri-Istori Maluku Krimpen a/d IJssel, ofwel Geschiedenis van Molukkers in Krimpen a/d IJssel, gaan wij van start met het verhaal van Familie Tamaëla. Waarbij de kleinzoon van Isaac Tamaëla, JJ.Tamaëla, over zijn overgrootvader komt vertellen.

Gevolgd door Drs. Willem Sopacua. De heer Sopacua is  historicus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sopacua raakte in 2004 betrokken bij de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (de RMS), eerst als minister van Binnenlandse Zaken en uiteindelijk als vicepresident. In 2016 stopte Sopacua met zijn werk voor de RMS-regering, momenteel schrijft hij een boek over het geheime beleid van Nederland en Indonesië om de strijd van de Zuid-Molukkers te breken. In zijn lezing komt hij dan ook vertellen over “De strijd tegen de RMS. Gebruik en misbruik van de geschiedenis.”.

Het programma begint om 13:00 in de Tuinzaal van het Streekmuseum. De lezingen zijn gratis te bezoeken, voor het museum gelden de normale entreeprijzen. Voor een klein hapje of drankje kan je ook bij ons terecht! De hapjes worden door Stichting Tjari Dana Krimpen aan den IJssel verkocht in de pauze.