Nieuws

Winnaar erfgoedparel!

Vanmiddag, op donderdag 3 november, ontving museumdirecteur Hilde van den Berg de Erfgoedparel (vakjuryprijs) tijdens de Erfgoeddag van Erfgoedhuis Zuid-Holland. De prijs is gegaan naar het Streekmuseum Krimpenerwaard voor de samenwerking met de lokale Molukse gemeenschap in Krimpen a/d IJssel voor het project Istori-Istori Maluku.

Erfgoeddag in het Archeon

Het was een heel bijzondere dag waar directeur Hilde van den Berg samen met Nico Haliwela, Lodiek Hattuaanwezig en Jeroen van Zomeren aanwezig waren. Dit jaar vond de dag plaats op een toepasselijke locatie, namelijk bij Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Naast de uitreiking van de Erfgoedparel bestond de dag uit een leerzaam programma over de toekomst van erfgoed, communicatie van geschiedenis, vrijwilligers en gemeenschappen.

Istori-Istori Maluku

Het Streekmuseum Krimpenerwaard heeft haar nominatie te danken aan een samenwerking met een groep vrijwilligers uit de Molukse gemeenschap in Krimpen a/d IJssel. Al sinds 2018 is het museum in gesprek met de vrijwilligersgroep. Er was behoefte om de Molukse geschiedenis van Krimpen a/d IJssel een plekje te geven in het museum. En dat is gelukt! Samen met de groep vrijwilligers is een tentoonstelling samengesteld, zijn er lezingen en muzikale optredens georganiseerd en zijn de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van een lesprogramma voor basisscholen.

De prijs

De Erfgoedparel is een teken van waardering voor het goede werk dat vrijwilligers doen bij musea, archieven, molens, kastelen of andere erfgoedinstellingen in Zuid-Holland. Uit bijna 30 inzendingen was Istori-Istori Maluku al één van de laatste vijf genomineerden. De nominatie op zich was al een grote eer. Het museum mocht naar aanleiding van de nominatie een filmploeg ontvangen met een prachtig promotiefilmpje als resultaat.

Na een uitgebreid programma werden de publieksprijs en de vakjuryprijs uitgereikt. Het museum bedankte alle stemmers, de vrijwilligers uit de Molukse gemeenschap die hebben bijgedragen aan dit project en natuurlijk Erfgoedhuis Zuid-Holland voor de vakjuryprijs van 2000 euro.

 

 

 

 


Istori-Istori Maluku Krimpen a/d IJssel is mede mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Cultuur van de Gemeente Krimpen aan den IJssel, de J.E. Jurriaanse Stichting en de Van Cappellen Stichting.