Nieuws

Nieuwe tentoonstelling: Crimpenre Waard; in de greep van het water

Crimpenre Waard; in de greep van het water Het streekmuseum Krimpenerwaard

Het Streekmuseum Krimpenerwaard presenteert vanaf donderdag 26 januari de tentoonstelling Crimpenre Waard; in de greep van het water. 

Zonder een rivier over te steken, kom je de Krimpenerwaard niet in of uit. Zolang als de streek bestaat speelt water een enorme rol in het leven. De moeizame relatie met het water komt keer op keer terug in de geschiedenis, laat deze tentoonstelling zien aan de hand van bijzondere foto’s, voorwerpen en bruiklenen die al lang het daglicht niet hebben gezien.

Na de Sint-Elisabethsvloed werd in 1430 het ‘Hooge Heemraadschap van de Crimpenre Waard’ opgericht, met als doel dat mens en water samen kunnen leven zonder gevaren zoals overstromingen en dijkdoorbraken. Door de eeuwen heen werd Nederland steeds beter in het leven met water en zo ook in de Krimpenerwaard. Molens en gemalen zorgden ervoor dat het water in de polder op de goede hoogte bleef, zodat mensen konden wonen op plekken die anders onder water zouden staan.

De mens is water echter nooit helemaal de baas geworden; in de 20e eeuw werd de streek getroffen door meerdere overstromingen. In 2023 is het 70 jaar geleden dat de watersnoodramp Nederland trof. Kort daarna begon de bouw van het eerste deltawerk in de Hollandse IJssel, waar de Algerabrug doorheen loopt, om juist dit laaggelegen gebied te beschermen. In 2023 bestaat ook het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard 750 jaar, en tot op de dag van vandaag wordt er in heel Nederland gewerkt zodat we in de toekomst ook veilig met het water kunnen leven.

We heten jullie van allen welkom op de opening 26 januari. Directeur Hilde van den Berg vertelt over de totstandkoming van de tentoonstelling en de werken. Iedereen die de expositie als allereerst wilt komen bewonderen is welkom vanaf 14:45 bij het Streekmuseum Krimpenerwaard! De tentoonstelling wordt om 15.00 geopend.