Dinsdag t/m zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00

Opening Cultureel Seizoen: Cultuur- en Monumentenroute

Dit jaar valt Open Monumentendag samen met de Opening Cultureel Seizoen in Krimpen aan den IJssel. Daarom worden cultuur en erfgoed op 11 september met elkaar verbonden door twee routes. Met de fiets, benenwagen of een spontaan tochtje met de paardentram ontdek je culturele broedplaatsen en prachtige monumenten, waar een heleboel te beleven is!

De monumentenroute kan op de dag zelf worden opgehaald bij het Streekmuseum of bij De Tuyter. Lopend of fietsend komen bezoekers langs de volgende monumenten:

Gemaal Reinier Blok (Breekade 2)
De IJsseldijkkerk (IJsseldijk 232)
Molen de Schelvenaer (Korenmolen 1)
Boerderij + Dwarshuis (IJsseldijk 296)
Streekmuseum Krimpenerwaard (IJsseldijk 312)
Scheepswerf van Duijvendijk (Ter hoogte van IJsseldijk 363)
Herenhuis + Herdenkingssteen (IJsseldijk 338-340)
Buitendijkse begraafplaats (Ter hoogte van IJsseldijk 359, tussen de Karwei en de Kringloopwinkel)

Bij de Schelvenaer zal tussen 11:30 en 15:30 historisch schip De Goede-Gunst aanmeren, die de bezoeker naar omliggende gemeentes zal vervoeren.

Door voorwaarden van de veiligheidsregio moeten we de oude ambachten naar de Tuinzaal verplaatsen. Helaas gaat daardoor de demonstratie van touw op de touwbaan niet door.

 

Streekmuseum Krimpenerwaard

10:00-17:00

De boerderij waarin het Streekmuseum is gevestigd is een Rijksmonument. Het is een boerderij van het type ‘Hallehuis’ uit 1690 op een boerenerf met zes bijgebouwen. Het museum geeft je een beeld van het (boeren)leven van 100 jaar geleden. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals ze toen waren.

De Open Monumentendag wordt om 10:00 feestelijk geopend bij het Streekmuseum. Dan start ook de Oogst- en Streekmarkt van Proef de Krimpenerwaard, waar lokale producenten streekproducten zullen aanbieden. Meer informatie over de producenten is te vinden op www.proefdekrimpenerwaard.nl. Ook zullen er in de Tuinzaal demonstraties zijn van oude ambachten (wol spinnen en wilgentenen vlechten). Uiteraard is het museum de hele dag (van 10:00 tot 17.00) gratis te bezoeken en kan er door jong publiek gespeeld worden met ouderwets speelgoed.

Update: De oude ambachten vinden plaats in de Tuinzaal. Het touwslaan gaat helaas niet door.

Gemaal Reinier Blok

10:00-17:00

Aan de Breekade staat sinds 1868 het gemaal Reinier Blok, het oudste stoomgemaal in de Krimpenerwaard. Het gemaal dankt zijn naam aan de toenmalige schout (ofwel handhaver) van de polders Hoek en Schuwagt en diende om het water uit deze polders naar de Hollandsche IJssel te verplaatsen. Tot 1911 werd het gemaal ondersteund door windmolens. Daarna werd de stoom als energiebron vervangen door dieselmotoren en in 1942 werkte het gemaal (grotendeels) op elektriciteit.

Sinds 2003 is het stoomgemaal niet meer in gebruik, maar wordt het bewoond door Lisette, Michel en hun kinderen. De bewoners laten tijdens Open Monumentendag tussen 10:00 en 17:00 hun industriële monument, gesierd door oude pompen en stoomketels, zien aan het publiek. Er is een maquette van het gemaal te zien, die door een vrijwilliger van het Streekmuseum is gebouwd. Ook is er gelegenheid om de tuin te bewonderen, omdat het op 11 september ook Open Tuinendag is in Krimpen a/d IJssel.

IJsseldijkkerk

10:00-17:00

De kerktoren van de IJsseldijkkerk is de allereerste kerk in Krimpen a/d IJssel en werd in 1866 officieel geopend. Hier waren vele Krimpenaren maar al te blij mee, want tot halverwege de 19e eeuw gingen de leden van de Hervormde kerk door weer en wind naar de Dorpskerk in Ouderkerk a/d IJssel.

Tijdens Open Monumentendag is de IJsseldijkkerk van 10.00 tot 17.00 geopend voor publiek. Bezoekers kunnen hun doopgegevens opvragen en het resultaat van de renovatie bewonderen. Voor kinderen zal er een creatieve activiteit zijn (“glas in lood” knutselen) en er wordt op het orgel gespeeld. Ook wordt er aandacht besteed aan het spannende verhaal over de groene fles, die voor deze dag door het Streekmuseum aan de IJsseldijkkerk wordt uitgeleend. Op deze locatie is net zoals bij Reinier Blok een maquette van het monument gemaakt te bewonderen.

Scheepswerf van Duijvendijk

10:00-17:00

Scheepswerf Van Duijvendijk is een van de oudste scheepswerven van Nederland en de eerste werf met een dwarshelling. De werf, bestaande uit twee monumentale houten loodsen en de binnendijkse gelegen villa, vormt een karakteristieke plek aan de IJsseldijk. In 1940 neemt de familie Duijvendijk de werf over van familie Otto. Deze familienamen komen vaker terug in de geschiedenis van Krimpen a/d IJssel en zo ook in de verhalen die tijdens de Open Monumentendag centraal staan.

Op 11 september zal de geschiedenis en de toekomst van dit gebied met elkaar verbonden worden. De Historische Kring Krimpen zal bezoekers vertellen over de historische waarde van de werf en er zal aandacht worden besteed aan de toekomstplannen.

Molen de Schelvenaer

10:00-16:00

De Schelvenaer is een korenmolen, gebouwd op een plaats waar tot 1992 de stellingmolen Onverwacht stond. Deze molen werd in 1853 in opdracht van Cornelis van Schelven buitendijks gebouwd, zodat schepen met graan vanuit Rotterdam konden aanmeren om hun vracht bij de molen te lossen. Tegenwoordig is de molen omgedoopt tot culinair centrum Ross Lovell.

Tijdens Open Monumentendag zal historisch schip De Goede-Gunst aanmeren aan bij de molen, waarmee bezoekers zich naar omliggende gemeentes kunnen verplaatsen. Het schip meert tussen 11:30 en 15:30 aan. Bekijk voor de exacte vertrektijden de folder van de Historische Schepen.  Ook is er de mogelijkheid de molen van binnen te bewonderen. Rondleidingen worden tussen 10:00 en 16:00 gegeven

Langslooplocaties

Omdat er nog een heleboel andere monumenten in Krimpen a/d IJssel te bewonderen zijn, zullen informatiebordjes de bezoekers op nog meer bijzondere plekken langs de IJsseldijk wijzen.
Boerderij + Dwarshuis: Deze boerderij is aan het einde van de 19e eeuw in ambachtelijk-traditionele trant gebouwd als dijkboerderij. De boerderij is van algemeen belang omdat het een typisch voorbeeld is van een 19e-eeuwse boerderij met dwarsgelegen woonhuis en een bijzonder karakteristieke dijkligging.
Herenhuis + Herdenkingssteen: Bekende Krimpenaar Johannes Otto (1829-1882) , die samen met zijn broer sinds 1869 de leiding over de werf had, woonde in het dit herenhuis aan de IJseldijk. Later is het huis bewoond door Cornelis Albertus Pieter Engelse, directeur van een elektriciteitsbedrijf. Als joodse Krimpenerwaard werd hij na verraad in vernietigingskamp Mauthausen in 1942 om het leven gebracht. Een struikelsteentje voor het huis herinnert ons aan hem.
Buitendijkse begraafplaats: Ter hoogte van IJsseldijk nr. 359 ligt een buitendijkse begraafplaats, voor zover bekend, uniek in Nederland. De begraafplaats, die nu niet meer in gebruik is, werd in 1829 in gebruik genomen. De begraafplaats verbindt twee beroemde scheepswerffamilies: Otto en Van der Giessen.

Cultuurroute

Omdat de Open Monumentendag samenvalt met de Opening Cultureel Seizoen, wordt er ook een cultuurroute uitgezet voor 11 september. Het Culturele Seizoen wordt om 11:00 feestelijk geopend bij de Tuyter. Daarna start Open Huis Tuyter, met onder andere proeflessen van jeugdtheater Hofplein en de Muziekschool. Ook zijn er informatiekraampjes van de wereldwinkel, Kulan Stichting, het Inloophuis, NUT en jeugdtheater Quint. Deze laatste organisatie zorgt daarbij voor een voorproefje van een familievoorstelling. Op het plein wordt een circusspeelplaats opgezet door Ravioli in samenwerking met Synerkri. De Speel-O-Theek is geopend en de bibliotheek biedt een green screen aan waarmee je in de kaft van je lievelingsboek kunt stappen.

Naast het Open Huis Tuyter is ook de kinderboerderij geopend en is er open alterlier in de voormalige Hollandia Loods van Studio Ignor.

Bekijk de Uitagenda voor het gedetailleerde programma van de cultuurroute.