Nieuws

Nieuwe tentoonstelling: Herken je me nog?

Het Streekmuseum Krimpenerwaard presenteert vanaf 6 oktober een nieuwe tentoonstelling in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Wat een ramp!'. Het verdwijnen van groene landschappen en oude dorpsstraten lijkt misschien een ramp, maar in de collectie van het museum zijn dit soort taferelen gelukkig bewaard gebleven. Daarnaast laten de werken van hedendaagse kunstenaars zien dat er wel degelijk nog iets van de vroegere magie terug te vinden is in het huidige Nederlandse landschap.

Café van Toen en Nu

Café van Toen en Nu is één van de ontmoetingsprojecten die met ondersteuning van de gemeente in het leven is geroepen. Het Café vindt de laatste donderdagochtend van elke maand plaats van 10.00 tot 12.00 uur in het Streekmuseum Krimpenerwaard. Aan de hand van thema’s halen we herinneringen op, maar we bespreken ook het huidige leven. Was toen alles beter? Of brengt nu ook mooie dingen met zich mee? We delen het verleden en heden met elkaar, maar altijd op een gezellige en luchtige manier.

Sporen van Jean de Labadie langs de Hollandsche IJssel?

In het Streekmuseum Krimpenerwaard kun je enkele zogenaamde labedissen tegenkomen. Dit zijn losse mouwtjes, gedragen door vrouwen en verwijzend naar de radicale 17e-eeuwse predikant Jean de Labadie. Hij ontpopte zich in zijn tijd tot een omstreden man. Jean de Labadie vond onder meer dat blote vrouwenarmen in de kerk moesten worden bedekt, zo luidt het verhaal. Er gaat een boeiend stukje geschiedenis achter schuil.

Feestelijke afsluiting Istori-Istori Maluku

Op zaterdag 24 september is het de laatste dag dat de tentoonstelling ‘Istori-istori Maluku Krimpen aan den IJssel’ te zien is bij het Streekmuseum Krimpenerwaard. Om de tentoonstelling feestelijk af te sluiten is er vanaf 14:00 een programma van korte lezingen en optredens verzorgd door Tifa Bunji, André Klunder, Sebastiaan Boot en Suzanna Mangar.

Boekpresentaties

Woensdagmiddag 14 september presenteren Mellie Metiarij en Els Deckers hun recentelijk uitgebrachte boek en stripboek. Metiarij presenteert haar boek “Gedwongen reis, mijn vader dominee S. Metiarij” aan de hand van verhalen, muziek en zang. Deckers was een van de initiatiefnemers en tekenaars van het stripboek "Wortels in de Molukken" met verhalen van een aantal bijzondere vrouwen uit de Molukse gemeenschap in Nederland.

Open Monumentendag 10 september

Op zaterdag 10 september is het Nationale Open Monumentendag! Monumenten openen hun deuren voor publiek en er is door het hele land een boel te beleven op het gebied van erfgoed - zo ook in Krimpen aan den IJssel. Naast het Streekmuseum Krimpenerwaard openen andere monumenten in Krimpen ook hun de deuren voor publiek. Ook wordt op deze dag de Opening van het Culturele seizoen in Krimpen geopend met Open Huis Tuyter.