Het bestuur

Het bestuur van de Stichting Streekmuseum voor de Krimpenerwaard heeft naast het besturen van het museum een taak bij het werven van fondsen en het vergroten van de naamsbekendheid van het museum. Het is met het oog hierop van belang dat inwoners van de subsidiërende gemeentes in de Krimpenerwaard zijn vertegenwoordigd in het bestuur. Het bestuur onderschrijft de ‘Governance Code Cultuur’. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en andere leden.

 • De heer A. de Leeuw (voorzitter)
 • Mevr. A.A. Aeyelts Averink-Winsemius
 • De heer J. Fraanje (penningmeester)
 • De heer H. Neven
 • Mevr. A. Pottuit-Latenstein van Voorst

Onze medewerkers

Het Streekmuseum Krimpenerwaard heeft vijf vaste medewerkers die verdeeld over de week werkzaam zijn in het museum.

 • Directeur: Hilde van den Berg h.vandenberg@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
 • Coördinator interne zaken: Rosalinde Kruit r.kruit@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
 • Communicatie/PR/Mediacontact: Cato de Beer c.debeer@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
 • Collectiebeheer: Nikki Wijnen
  n.wijnen@streekmuseumkrimpenerwaard.nl
 • Museumassistent & arrangementen: Veena Balder v.balder@streekmuseumkrimpenerwaard.nl

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor het in stand houden van ons museum. Naast de vijf (parttime) vaste medewerkers vormen de circa 60 vrijwilligers het ‘team’ dat het Streekmuseum draaiende houdt. Zij zijn actief in verschillende ‘groepen’ en op wisselende dagen.

We onderscheiden de hier onderstaande groepen:

De Tuingroep

De mensen met groene vingers. Weten van aanpakken en zijn niet bang voor een buitje en vieze handen. Ze zijn elke dinsdag in de tuinen en op het erf van het museum te vinden waar ze zich bezighouden met alles wat er komt kijken bij het bijhouden van een hele grote tuin. Van grasmaaien tot snoeien, van planten en zaaien tot wilgen knotten, van onkruid wieden tot appels plukken en noten rapen.

De Registratiegroep

Deze groep is elke dinsdag- en woensdagochtend in de Tuinzaal te vinden en onder te verdelen in verschillende subgroepen. Er is een groep die boeken registreert, een textielgroep, een groep voor de schilderijen, voor de oude documenten en foto’s en een algemene registratiegroep. Ook zijn er vrijwilligers die zich bezighouden met het invoeren van alle gegevens in de systemen zoals bijvoorbeeld Adlib, een voor ons zeer belangrijke archiveringssysteem van al onze museumstukken.

De depotgroep

Deze groep is ook op dinsdag aanwezig, echter hij bevindt zich voornamelijk in de depots elders in de regio. De werkzaamheden van de vrijwilligers uit deze groep bestaan uit het fotograferen, het controleren van de registratie-gegevens en de standplaatsbepaling van de objecten. Er zijn naast de twee grote depots ook kleinere depots voor speelgoed en boeken en schilderijen op de zolder(s) van en museum, die beheerd worden door de desbetreffende registratiegroep.

De ‘Klus’groep

Deze heren zijn niet voor een ‘ kleintje ’ vervaard. Ze timmeren, zagen, schuren en verven. Ze zetten tafels en stoelen klaar, zetten tenten op en repareren wat stuk is. Maar ook voor allerlei andere klussen zoals het rondbrengen van post of het helpen coördineren van een museummarkt draaien deze heren hun hand niet om. Over het algemeen is deze groep op donderdag in het museum te vinden, maar er is een grote kans dat u ze ook op andere dagen in het museum aantreft met hun gereedschap en ladders.

De rondleiders

Elke middag (van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14.00 -17.00 uur) is er in het museum een rondleider aanwezig die de bezoekers veel interessants kan vertellen over de vaste collectie en over de wisselende tentoonstelling van dat moment. Ook worden de rondleiders ‘geboekt ’op aanvraag. Tijdens een feestje of een andere activiteit is een rondleiding ook altijd onderdeel van het programma. Hoe leuk is het dan om rondgeleid te worden door iemand die allerlei bijzondere verhalen vertelt en feiten en wetenswaardigheden kent over de omvangrijke collectie en het (boeren) leven van 100 jaar geleden.

De museumdocenten

Deze mensen kunnen het goed vinden met de kinderen die ons museum bezoeken en hebben geen moeite met het begeleiden van één of meerdere schoolklassen. Van kleuters tot brugklassers, ze weten met hun leuke verhalen en manier van vertellen het museum tot leven te wekken voor onze jongste bezoekers. De lessen die ze geven variëren van ‘Het leven van vroeger ’tot lessen over de Tweede Wereldoorlog. Deze ‘jeugdige geesten ’bezoeken ook regelmatig scholen met hun leskist, om in op school en in de klas het Streekmuseum over het voetlicht te brengen.

De gastvrouwen/heren

Deze mensen houden van een feestje. Ze staan de museummedewerker die verantwoordelijk is voor de ‘ arrangementen ’ bij op alle fronten (feesten, catering bij vergaderingen, high tea ’ s, lunches, catering tijdens activiteiten en evenementen). Het klaarzetten van de tafels, stoelen en servies, het dekken van de tafels, het helpen van de cateraar bij het uitserveren en opruimen, het zetten van koffie en thee, afwassen, noem maar op, deze gastvrouwen en -heren is niets te gek. En dat vaak tot in de late uurtjes!

De kinderactiviteiten-groep

Deze vrijwilligers houden van kinderen! Ze helpen knutselen tijdens de kinderworkshops in de schoolvakanties en tijdens de markten, begeleiden kinderfeestjes, bakken pannenkoeken, verzorgen kinderrondleidingen met als hoogtepunt het spelen van een school juf- of meester in het Ot- en Sien schoolklasje. Bovendien spelen ze poppenkast in de zomervakanties. Bij alle activiteiten in het museum waar kinderen aanwezig zijn, zijn de kinderbegeleiders van de partij!

De Eenlingen

Er zijn ook vrijwilligers actief die niet in een specifieke groep ingedeeld kunnen worden, zoals bijvoorbeeld de systeembeheerder, webmaster en de fotograaf. Zij ondersteunen het Streekmuseum met activiteiten vanuit hun vakgebied.