Dinsdag t/m zaterdag geopend van 14:00 tot 17:00

Voor bezoek aan het museum moeten wij vanaf 6 november aan onze gasten vragen een coronabewijs te laten zien. Bekijk voor meer informatie deze pagina

Cultuurcafé: Terug van massaal naar lokaal

Op maandagavond 22 november organiseert het Streekmuseum de nieuwe editie van het Cultuurcafé. Dit keer draait de avond om erfgoed en voeding.

Nederland staat voor een grote duurzame uitdaging. Het belang van seizoensgebonden en lokale voedselproductie komt vaker naar voren in het maatschappelijke debat. Het lijkt erop dat we terug moeten van massaal naar lokaal. Tijdens het Cultuurcafé worden het verleden en de toekomst van het boerenleven in de Krimpenerwaard met elkaar verbonden.

André Hoogendijk vertelt over het boerenerfgoed van de streek en over de gang van zaken op de Krimpense boerderijen van vroeger. Daarna zal Arike Mijnlieff van De Voedselfamilie Krimpenerwaard uitlichten hoe de voedselproducenten van nu geïnspireerd worden de kleinschalige landbouw van toen.

De avond zal, wegens de nieuwe coronamaatregelen, starten met een proeverij in plaats van eindigen. Boer Bas zal verschillende kazen uit de streek aanbieden. Ook zal Erik Terlouw van Brouwerij IJssel, die in september de eerste bieren lanceerde, bezoekers verblijden met een in Krimpen gebrouwen drankje. Gasten kunnen gedurende de inloop een kaasje en biertje (of iets anders te drinken) halen en de streekproducten tijdens de lezing proeven.

Tijd: 19:00 inloop en proeverij, 19:30 start lezing
Plek: Ontmoetingsruimte De Tuyter (Nachtegaalstraat 8 Krimpen aan den IJssel)
Entree: Gratis inclusief lokaal hapje en drankje! Coronacheck is van toepassing.
Aanmelden: mariska@synerkri.nl

André Hoogendijk

André Hoogendijk is historicus en landbouwkundige. Hij werkt als directeur van BO Akkerbouw, het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouw. Hij is daarnaast onder meer voorzitter van CIV Groen, bestuurder bij de Topsector Agri & Food en lid van de Raad voor plantenrassen. Samen met Arie Koolmees en met redacteur Frank Druijff werkt André aan het boek “Land verloren, Krimpen geboren” van de Historische Kring Krimpen aan den IJssel. Het boek schetst verhalen over het vroegere boerenleven in Krimpen a/d IJssel.

André zal de avond inluiden en vertellen over de geschiedenis van agrarische bedrijven en de vroegere voedselcultuur in de omgeving.

Arike Mijnlieff

Als voedingsdeskundige is Arike veel bezig met voedsel, duurzaamheid en gezondheid. Tegenwoordig mist het besef van hoe ons voedsel groeit en van de bodem op het bord terecht komt. Bij onder andere De Voedselfamilie Krimpenerwaard streeft Arike ernaar om het bewustzijn over dit proces (weer) op gang te brengen.

Arike zal tijdens het Cultuurcafé vertellen over het belang van de korte voedselketen. Wat kunnen we nu leren van hoe voedselproductie vroeger ging?

Boer Bas

De boerderij van Boer Bas staat op het randje van Krimpen, maar op het grondgebied van Ouderkerk. De koeien van het agrarisch bedrijf grazen in de weilanden tussen de twee plaatsen. Alle melk van de koeien wordt op de boerderij verwerkt tot kaas. Emmie Verkuil-van der Bas zal na afloop van de lezing een aantal kazen aan bezoekers laten proeven. Er is ook gelegenheid om een kaasje te kopen voor thuis.

Brouwerij IJssel

Brouwerij IJssel is de eerste productie brouwerij in de IJsselstreek. In 2021 zijn er maar liefst 412 actieve brouwerijen in Nederland, maar in de IJsselstreek stond geen productiebrouwerij op de kaart. Erik Terlouw van Brouwerij IJssel brengt daar verandering in. Deze nieuwe brouwerij maakt toegankelijke bieren met natuurlijke ingrediënten zonder toevoegingen. Na de lezing kunnen er drie verschillende biertjes geproefd worden en kunnen bezoekers ook wat flesjes mee naar huis nemen.

Over het Cultuurcafé

Het Cultuurcafé bestaat sinds enkele jaren en is bedoeld als inspiratie- en netwerkbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur in Krimpen. Het evenement wordt georganiseerd door Synerkri in samenwerking met Muziekschool Krimpen, Streekmuseum Krimpenerwaard en Bibliotheek aan den IJssel.