Het streekmuseum Krimpenerwaard

Als je het terrein van het museum op loopt waan je je in een een wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven klinkerpad loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de grote monumentale boerderij van het type ‘Hallehuis’ aan die dateert van voor 1690. 

 

In de boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Het museum geeft je een beeld van "het (boeren)leven" van 100 jaar geleden’. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals deze 100 jaar geleden waren. De ervaren rondleiders vertellen er tijdens openingsuren alles over aan de circa 10.000 bezoekers (waaronder veel schoolkinderen) per  jaar. Op de zolder van het museum wordt het verhaal van De Krimpenerwaard verteld, alle kernen van Stolwijk tot Krimpen aan de Lek worden belicht. Er is aandacht voor de binnenvaart, de steenplaatsen en het touwslaan. Er is een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje ingericht waar je plaats kunt nemen in de schoolbanken en kunt schrijven met griffel en lei. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen te zien. Na je bezoek kun je iets drinken in de Koffiehoek en neem vooral ook een kijkje in het authentieke snoepwinkeltje, waar zuurstokken, duimdrop en vele andere ouderwetse snoepsoorten te koop zijn.

 

Ruimte voor bijeenkomsten tot 80 personen

Het museum initieert, samen met en voor lokale en regionale partners en met behulp van vele vrijwilligers, allerlei activiteiten in het museum en op het erf. Lezingen, concerten, historische filmavonden en markten. Verder kan er in het museum getrouwd worden en kunnen er feestjes gegeven worden, zowel op het erf, als in de ‘Tuinzaal’ die plaats biedt aan maximaal 80 mensen. De ‘sjieke’ pronkkamer wordt aangeboden voor feestelijkheden voor kleinere gezelschappen van maximaal 20 mensen.

 

Historie

Op 18 augustus 1953 richtten een aantal historisch geïnteresseerde burgers  de Stichting Oudheidkamer Krimpen aan den IJssel op. Gedurende de beginjaren werden voornamelijk voorwerpen met betrekking tot de Gemeente Krimpen aan den IJssel verzameld. Een tentoonstelling in 1958 ter gelegenheid van de openstelling van de Algerabrug was voor veel inwoners van Krimpen aan den IJssel aanleiding voorwerpen van historische waarde aan de Stichting te schenken.

 

De verzameling groeide gestaag en de behoefte aan een eigen gebouw nam toe. De oplossing kwam in 1965, toen de Gemeente Krimpen aan den IJssel de boerderij aan de IJsseldijk 312 aan de Stichting ter beschikking stelde. De restauratie van het achtergedeelte van de boerderij en de hooiberg werd in 1968 voltooid. De basis van de huidige collectie kreeg in deze jaren vorm en bestond uit voorwerpen die rond 1900 werden gebruikt in het plattelands-huishouden in de Krimpenerwaard. Ook objecten met betrekking tot ambachten bedrijfstakken (zoals de touwbaan) in de Krimpenerwaard behoren tot de collectie.

 

Een toenemend aantal vrijwilligers stond de staf bij, onder meer met het inventariseren van de collectie en bij technische werkzaamheden tijdens de restauratie en de bouw van diverse museumgebouwen. Een kroon op het werk van medewerkers en vrijwilligers was de officiële opname van het Streekmuseum in het Nederlands Museum Register in november 1998.

 

Bezoekersinformatie

Ga naar deze pagina van onze website.