Tentoonstelling '100 jaar voetbalvereniging DCV'

Van 17 januari tot 5 april 2020 is in het Streekmuseum Krimpenerwaard een bijzondere tentoonstelling te zien. De Krimpense Voetbalclub DCV presenteert in deze periode in onze expositieruimte, ter gelegenheid van haar 100-jarige bestaan in 2019, een grote collectie voetbalspullen ‘uit de oude doos’, die door henzelf zijn verzameld onder de (oud)leden.

Uniek kijkje

Dit geeft een uniek kijkje in de 100-jarige historie van deze legendarische club, waar ooit international Rinus Terlouw zijn voetbalcarrière startte en later ook nog trainer werd. Op oude teamfoto’s die in de tentoonstelling te zien zijn, zien we Rinus Terlouw (op foto staand staand, tweede rechts) trots in zijn DCV-shirt poseren.

DCV
“Door Combinatie Verkregen” ontstond in 1919 door een fusie tussen oorspronkelijk drie voetbalclubs (Steeds Hooger, Stormvogels en Quick). De van oorsprong op zondag spelende club heeft vele ‘ups en downs’ meegemaakt in haar 100-jarige bestaan. In de jaren 90 speelde DCV in de Hoofdklasse, het hoogste amateurniveau van der KNVB. In diezelfde periode brandde het clubgebouw af, een zwarte bladzijde in hun geschiedenis. Heden ten dage speelt DCV haar wedstrijden op zaterdag in de 2e klasse. De club heeft 900 leden en verwelkomde dit jaar vele nieuwe jeugdleden.

Koninklijke onderscheiding
Het 100-jarig jubileum werd op 1 november 2019 groots gevierd met een spetterend feest, een receptie en een jubileumwedstrijd. Voorzitter Siemen de Wilde ontving een koninklijke onderscheiding.

Feest van herkenning
Deze onderscheiding is te zien op de jubileumtentoonstelling evenals vele oude foto’s, voetbalschoenen, een kaartjesautomaat, vaandels, jubileumbordjes, shirts etc. etc. Een feest van herkenning voor (oud)voetballers, Krimpenaren en ieder ander die geïnteresseerd is in het verleden van DCV, Krimpen aan den IJssel en de voetbalsport in het algemeen.

DCV Champions League beker

Op de foto hiernaast heeft Johan Cruijff de DCV Champions League beker in handen. Een beker die geruime tijd 'spoorloos' was. Meer hierover komt u tijdens de tentoonstelling te weten.

Bijzondere attributen

Hieronder drie van de vele attributen uit de geschiedenis van DCV.