Bezoek gratis vier monumenten in Krimpen aan den IJssel op Open Monumentendag

Op zaterdag 14 september 2019 is het Open Monumentendag. Dit jaar openen in Krimpen aan den IJssel vier monumenten hun deuren en kan het publiek de monumentale panden gratis bezoeken t.w.:

- het Streekmuseum Krimpenerwaard,

- de IJsseldijkkerk,

- het gemaal Reinier Blok en

- Boer d' Arij

Tussen deze locaties rijdt een huifkar die de bezoekers vervoert. De eerste opstapplaats is bij molenrestaurant Ross Lovell (De Schelvenaer), waar de historische schepen die varen van en naar Ouderkerk en Capelle aanmeren.

“Plekken van plezier”

Het landelijke thema van Open Monumentendag is “Plekken van plezier”. In het Streekmuseum is er daarom een compilatie te vinden van de plekken in Krimpen aan den IJssel waar men in vroeger jaren samen kwam om te ontspannen en plezier met elkaar te maken. Voorbeelden zijn

- het café Schippers, waar menige bruiloft werd gevierd,

- het openluchtzwembad  de Lansingh waar behalve gezwommen ook menige liefdesrelatie is ontstaan,

- het gebouw De Rank met optredens van o.m. Willeke Alberti en André van Duin,

- cafetaria Mudde met Krimpens eerste nozems en de Wilhelminahoeve met o.m. het Polderpopfestival.

Foto van Polderpopfestival 1980.  Fotograaf J. Heijmans

Informatie/activiteiten per monument

Streekmuseum Krimpenerwaard (IJsseldijk 312)

De boerderij waarin het Streekmuseum is gevestigd is een Rijksmonument. Het is een boerderij van het type ‘Hallehuis’ uit 1690 op een boerenerf met zes bijgebouwen. Het museum geeft u een beeld van het (boeren)leven van 100 jaar geleden. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog precies zoals ze toen waren. De binnenvaart, steenplaatsen en de touwslagerij worden belicht in de vaste tentoonstelling op zolder. Ook vindt u daar een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje.

Op Open Monumentendag is het museum vrij toegankelijk voor publiek van 10.00 - 17.00 uur. Er is op het erf en in de bijgebouwen een gezellige Brocantemarkt vanaf 10.00 uur en er is een demonstratie van de Touwbaan. In de Tuinzaal is een mini-expositie en een doorlopende diapresentatie over de voormalige “Plekken van Plezier” in Krimpen a/d IJssel.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl of www.openmonumentendag.nl/comite/krimpen-aan-den-ijssel/

IJsseldijkkerk (IJsseldijk 232)

De kerktoren van de IJsseldijkkerk, de eerste kerk in Krimpen a/d IJssel, is een Rijksmonument.

Deze Waterstaatskerk aan de IJsseldijk werd in 1866 officieel geopend. Tot blijdschap van vele Krimpenaren, want tot halverwege de 19e eeuw gingen de leden van de Hervormde Kerk door weer en wind naar de Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel.

Op Open Monumentendag is de IJsseldijkkerk van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek en zal er regelmatig op het orgel gespeeld worden.

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.ijsseldijkkerk.nl of https://www.openmonumentendag.nl/comite/krimpen-aan-den-ijssel/

Gemaal Reinier Blok (Breekade 2)

Aan de Breekade 2, in Boveneind, staat sinds 1868 het stoomgemaal Reinier Blok. Het gemaal dankt zijn naam aan de toenmalige schout van de polders Hoek en Schuwagt. Toen dit gemaal in 1868 in gebruik werd genomen, werd het nog 10 jaar lang ondersteund door windmolens. In 1911 werd de stoom als energiebron vervangen door dieselmotoren. In de jaren 1941/1942 ging het gemaal deels over op elektriciteit.

Het gemaal diende om water uit de polders Hoek, Schuwagt en Zuidbroek uit te malen op de Hollandsche IJssel. Het is het oudste stoomgemaal van de Krimpenerwaard. Het gemaal staat op de Rijksmonumentenlijst. Sinds 2003 is het nieuwe gemaal Johan Veurink in werking en is het gemaal Reinier Blok niet meer in gebruik.

Op Open Monumentendag rijdt de huifkar langs het gemaal en kunt u het bezichtigen. De eigenaars zullen tussen 10.00 en 16.00 uur op gezette tijden een toelichting geven.

Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.openmonumentendag.nl/comite/krimpen-aan-den-ijssel/

Boer d’Arij & Atelier Inzien

De onlangs gerestaureerde 18e eeuwse Rijksmonumentale hallehuisboerderij + bijgebouwen aan de IJsseldijk 134 doet ook mee aan de Open Monumentendag 2019. Als u de boerderij per auto wilt bezoeken kunt u het best parkeren bij  winkelcentrum De Korf, daar vandaan is het 5 minuten lopen. Fietsen is natuurlijk nog beter en fietsers zijn welkom op het erf!

VERBEELDINGSKRACHT

Dit jaar nemen wij u mee op een denkbeeldige reis! Een tijdreis. Om u te helpen een beeld te vormen van deze op het eerste gezicht bescheiden oude boerderij, hebben wij een route uitgezet waarin wij u aan de hand van oude foto’s, plattegronden, aktes en bestaande bouwsporen het heden en verleden laten zien. Uw tijdreis laten wij voor de rest graag aan uw verbeelding over zodat u zelf de verbinding tussen het toen en nu kunt inzien. Niets is zomaar iets.

ATELIER ‘INZIEN’

Naast de boerderij, in het achterste deel van de authentieke koestal, is het atelier gevestigd van kunstenaars Geri Jongkees en Adriana Balke. Zij verstaan als geen ander de kunst om met treffende vaardigheid en talloze materialen de schoonheid van hun verbeelding vast te leggen in tastbare vorm. Samen met Nel Palms en Arnold Holterman exposeren zij hun kunstwerken in en rondom onze boerderij en bijgebouwen.