Afscheid van Janine Nauta

Janine Nauta, onze directeur, gaat het Streekmuseum Krimpenerwaard na 24 jaar verlaten. In 1994 startte zij bij het museum. Voordat ze bij het Streekmuseum kwam werken, had ze haar sporen al verdiend in o.a. het Mauritshuis, het Nederlands Vestingmuseum en Madurodam. In haar tijd bij het museum richte ze tientallen tentoonstellingen in, haar grootste passie. Onderwerpen van tentoonstellingen waren o.a.: speelgoed, scheepvaart, chocolade, babytijd,  pudding, beren, waaiers, scholen, blauw en winkels van vroeger.

Wapenfeiten

Een van de zaken waar Janine het meest trots op is, is het bereiken van de status van geregistreerd museum in 1999. Het Streekmuseum Krimpenerwaard was een van de eerste kleinere musea die dit bereikte, met behulp  van de inspanningen van Janine maar ook van de vele vrijwilligers, die o.a. de collectie registreerden en onderhouden. (Foto rechts: Janine in het midden van de vele vrijwilligers)

Een tweede wapenfeit is de vaste expositie op de zolder van de boerderij, waar het historische verhaal van de Krimpenerwaard te zien is. Dit was een enorm project, waarbij samengewerkt is met vele partners en fondsen. Het schooltje (op de zolder) en die touwbaan (buiten) zijn bekende onderdelen in het museum die het verhaal van de Krimpenerwaard vertellen.

Community Museum

Het doel van Janine toen zij aantrad, om van het museum een ‘community museum’ te maken heef zij ook bereikt in de afgelopen 24 jaar. Het Streekmuseum is een museum waar bezoekers langer blijven doordat er van alles te doen is, van knutselworkshops en ouderwets speelgoed voor kinderen, tot markten en concerten. Ook noemt zij de samenwerking met de vaste gebruikers van het museum, zoals de Kunstkring, Lappies Passie, Huismuziek, Fotogroep Krimpen en Atelier Lokaal en de samenwerking met andere musea in de regio en regionale partners in de Krimpenerwaard.

Inkomsten verwerven

Dat het museum zelf voor ongeveer eenderde voor haar eigen inkomsten zorgt is een ander feit waar Janine trots op is. Dit is een voorwaarde voor het verkrijgen van subsidie van de gemeente. Het verwerven van gelden via fondsen en subsidies voor grote en kleine projecten, zoals recentelijk voor de nieuwe  expositiezolder is een van de sterke punten van de vertrekkend directeur.

Waardering

Op 14 december nam Janine officieel afscheid met een afscheidsreceptie waar vele relaties aanwezig waren. Zij ontving uit handen van loco-burgemeester Kirsten Jaarsma de Van Waning-penning, vanwege haar bijzondere verdiensten voor de gemeenschap van Krimpen aan den IJssel. Dit werd als volgt verwoord:

”In de 24 jaar als directeur heeft zij het Streekmuseum opgebouwd tot een museum dat bekend is is de gemeente Krimpen aan den IJssel, gemeente Krimpenerwaard en in de regio. Mevrouw Nauta heeft met volle energie zowel de dagelijkse leiding van het museum uitgevoerd als zich ingezet voor tal van regionale netwerken. Voorbeelden hiervan zijn o.a. het educatief project ‘Reisgids door de Krimpenerwaard’, de tentoonstelling ‘Eenheid in verscheidenheid’ en de gezamenlijke promotiecampagne ‘Museactie’ van vier musea in de regio. Haar grote inzet en verantwoordelijkheidsgevoel bleek ook bij aanvang van het nieuwe, huidige college  van Krimpoen a/d IJssel waar zij via een brief aandacht vroeg voor het thema ‘Samenwerking met de gemeente Krimpenerwaard op het gebied van erfgoed, cultuurhistorie en cultuurtoerisme van de gehele Krimpenerwaard"

Op 13 december had Janine ook al afscheid genomen van het personeel en vrijwilligers tijdens een feestelijke afscheidsmiddag met vele verrassingen.