'OVER DE TOONBANK'

Van juni tot september zal in het Streekmuseum onder de titel “Over de Toonbank” een tentoonstelling worden gehouden over de verdwenen winkels in het oude Krimpen.  Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt er ook een uitgebreid boekwerk met per winkel een korte beschrijving met foto’s.

 

Oude glorie

Tot de jaren zestig van de vorige eeuw vormde in Krimpen aan den IJssel  (het kruispunt Lekdijk/Poldersedijk/IJsseldijk/Veerdam) het hart van de gemeente Krimpen aan den IJssel. Hier zetelden niet alleen het veer naar Capelle en het Raadhuis maar waren ook vele winkels gehuisvest, zoals de kruidenierswinkel van Jan Doe, bakker Rook, slagerij Van Dam, de manufacturenwinkel van de gebroeders Van Vliet, drogisterij A. Groeneveld en de Reiwa. Daarnaast waren er vele winkels gevestigd in o.m. de Tuinstraat en de Waalstraat, de Kortlandstraat en omgeving, en het Boveneind.

 

Op basis van een groot aantal interviews met (de kinderen van) de winkeliers van toen wordt de geschiedenis beschreven van zo’n 170 winkels. Het beslaat grofweg de periode van eind negentiende eeuw tot de jaren zestig van de vorige eeuw. Met de komst van de Algerabrug breidde Krimpen aan den IJssel toen enorm uit en werd het centrum verplaatst van ’t Enge naar het Raadhuisplein. Het patroon van de eer vele buurtwinkels verdween toen heel snel.

 

De tentoonstelling wordt op 1 juni a.s. om 13.00 uur geopend door burgemeester M.W. Vroom. 

 

(Informatiebron: Historische Kring Krimpen aan den IJssel)