De IJsseldijkkerk - Meesterstuk van modelbouwer Jakov Rohelberh

Onlangs heeft Jakov Rohelberh (81) de laatste hand gelegd aan zijn model van 'De IJsseldijkkerk' in Krimpen aan den IJssel. Het meesterstuk staat nu in een van de vitrines van het Streekmuseum en is het bekijken meer dan waard.

Modelbouwer

Jakov Rohelberh kwam vanuit de Oekraïne in 1988 naar Nederland en na zijn pensionering begon hij in januari 2011 aan zijn eerste werkstuk, een model van het Streekmuseum complex. Dit op schaal gemaakte model staat nog steeds in de voormalige koeienstal en wordt dagelijks gebruikt om aan de bezoekers uit te leggen hoe het monumentale museumcomplex is opgebouwd.

Historische gebouwen Krimpenerwaard

Vanaf zijn begintijd bij het museum heeft hij alle vele historische gebouwen uit de Krimpenerwaard  als model vervaardigd. Denk hierbij onder andere aan de Wipmolen Vlist, Watertoren Schoonhoven (hier rechts op de foto) en het watergemaal Haastrecht. Daar is nu het rijksmonument 'De IJsseldijkkerk' aan toegevoegd. Over elk bouwwerk heeft Jakov ongeveer een jaar gewerkt. In de Tuinzaal van het museum heeft hij zijn werkplek waar hij met veel geduld en toewijding zijn pronkstukjes maakt.

Nieuw project

Zijn volgende project is het oude watergemaal in Krimpen aan den IJssel. Helaas zijn er, tot nu toe, geen bouwtekeningen van te vinden maar hij heeft het prachtige gemaal inmiddels digitaal vastgelegd en gaat er binnenkort, weer met veel plezier, mee aan de slag.