Streekmuseum Krimpenerwaard zoekt Directeur - Conservator

Ben jij de directeur / conservator die we zoeken? Lees onderstaande informatie en neem voor meer informatie contact op met de huidige directeur: Janine Nauta, telefoon: 06-25013799 of e-mail: j.nauta@streekmuseumkrimpenerwaard.nl. Belangstellenden kunnen een brief en CV sturen naar: e-mail: j.nauta@streekmuseumkrimpenerwaard.nl. De reactietermijn sluit op 31 oktober 2018.

Historie

De geschiedenis van het Streekmuseum Krimpenerwaard gaat terug naar 1953. Wat begon als een lokaal initiatief is in 65 jaar uitgegroeid tot een van de culturele centra van de regio. Het Streekmuseum Krimpenerwaard speelt voor jong en oud een belangrijke rol in het behoud en de beleving van het cultureel erfgoed van de Krimpenerwaard (gemeente Krimpen aan den IJssel en gemeente Krimpenerwaard).

Naast het behoud en beheer van de collectie is de maatschappelijke functie een speerpunt van het museumbeleid. Hieronder valt het educatief beleid in de breedste zin, maar ook de verbindende rol tussen diverse (culturele) instellingen en initiatieven in de regio.

Personeelsbestand - vrijwilligers

Het museum heeft een staf van vier professionals, die wordt bijgestaan door ruim 90 vrijwilligers uit de regio. De gemeente Krimpen aan den IJssel is de belangrijkste subsidieverlener van het museum. Daarnaast ondersteunt een grote groep donateurs het museum met een financiële bijdrage en genereert het museum inkomsten uit entree, museumarrangementen en bijdragen van sponsors en fondsen.

Functie: Directeur / Conservator

Als directeur / conservator ben je verantwoordelijk voor de collectie en de programmering van het museum. Je hebt ervaring met het beheer en uitdragen van een museale collectie en affiniteit met een regionale erfgoedcollectie zoals die van de Krimpenerwaard. Je bent in staat om met beperkte middelen aansprekende tentoonstellingen samen te stellen. Hierbij zie je de kracht van samenwerking met culturele-, maatschappelijke en commerciële partners.

• Je bent het ‘gezicht’ van het museum. Hiervoor maak je gebruik van een breed netwerk binnen en buiten de Krimpenerwaard. Je neemt actief deel aan overlegorganen en hebt zitting in diverse commissies en werkgroepen op het gebied van het erfgoed, educatie, recreatie en toerisme. Je onderhoudt intensief contact met gemeenten, culturele en educatieve instellingen, verenigingen en het bedrijfsleven. Hierbij heb je een goed gevoel voor verhoudingen in het politieke en bestuurlijke veld rondom het museum.
  • Je bent inventief en creatief in het werven van externe financiële middelen.
  • Je bent een teamspeler, weet mensen te inspireren en te motiveren. Je bent flexibel en bereid om je ook buiten reguliere kantooruren voor het museum in te zetten.

Plaats in de organisatieDe directeur verricht de werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van het bestuur en geeft leiding aan een klein team professionals en circa 90 vrijwilligers, die zich in werkgroepen inzetten voor onder andere de collectie, educatie en de tuin.

Wat vragen wij? Inhoud van de functie

• Je ontwikkelt een meerjarig strategisch beleid voor het museum.
  • Je bent verantwoordelijk voor de beleidsontwikkeling, uitvoering en evaluatie.
  • Je beheert en conserveert de collectie (circa 20.000 objecten).
  • Je bent verantwoordelijk voor alle facetten van de operationele leiding van het museum en het werven van voldoende inkomsten.
  • Je stuurt de medewerkers en vrijwilligers aan en zorgt voor een motiverende HR-aanpak.
  • Je bent verantwoordelijk voor de (financiële) planning en controlcyclus.
  • Kennis en vaardigheden
  • Je hebt een uitstekend zakelijk inzicht en bent communicatief sterk.
  • Je hebt ervaring in het ontwikkelen, verdedigen en uitdragen van nieuw beleid.
  • Je hebt kennis van collectiebeheer en waarborgt de historische, artistieke, educatieve en museale waarde van de collectie.
  • Je hebt ervaring in het samenstellen van aansprekende tentoonstellingen.
  • Je hebt ervaring in het leidinggeven aan een team en weet de kwaliteiten van alle medewerkers en vrijwilligers optimaal te benutten.
  • Je begrijpt regionale bestuurlijke verhoudingen en de ontwikkelingen daarbinnen, bent een goede netwerker en hebt ervaring als fondsenwerver richting overheid, stichtingen, particulieren en bedrijfsleven.
  • Je hebt een HBO werk- en denkniveau.

Wat bieden wij?
Salariëring vindt plaats conform de Museum CAO. Inschaling is afhankelijk van opleiding, kennis en ervaring. De aanstelling is voor 28 uur.