LEZING TEGELS EN TEGELTABLEAU’S

Op zondagmiddag 5 augustus 2018 om 14.30 uur wordt er in Streekmuseum Krimpenerwaard een gratis lezing gegeven over ‘Tegels en tegeltableaus’ in het Streekmuseum en in de Krimpenerwaard door tegeldeskundige Herbert van den Berge uit Bergambacht. U maakt de middag nog interessanter door zelf tegels of scherven van tegels mee te brengen.

Het Streekmuseum beheert een deelcollectie van ruim honderd siertegels. Naast vele losse tegels vormen sommigen een intacte wandversiering, anderen zijn ingelijst als ware het een schilderij. De afgebeelde onderwerpen variëren van planten en dieren tot lokale bezienswaardigheden. Uiteraard zijn er ook tegels met gezegden en bijbelse spreuken en tegels die zijn gemaakt om jubilea van bedrijven, verenigingen en prominente personen te vieren.

In de schouw van de pronkkamer van het Streekmuseum bevindt zich een dubbelportret dat niet door teksten wordt toegelicht. Het zijn stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen. In de Krimpenerwaard heeft het duo vooral bekendheid vanwege de roemruchte aanhouding van Wilhelmina in Vlist in juni 1787 door patriottische burgers.

De toegang is vrij en in de pauze krijgt u een heerlijk kopje koffie of thee.

Het Streekmuseum is tot 17.00 uur open en de entree is gratis.

Wilt u zich vooraf aanmelden via email: info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of telefoon: 01805 14866. Adres: IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel.