Drie jaar onderzoek ging hieraan vooraf

‘Over de toonbank’ is een tentoonstelling over verdwenen winkels in Krimpen aan den IJssel en is in samenwerking met het Streekmuseum Krimpenerwaard door de Historische Kring Krimpen (HKK) opgezet, onder leiding van Adri Liedorp.

Historie en nostalgie

De expositie geeft een zeer gedetailleerd beeld van de winkels die uit het straatbeeld van Krimpen aan den IJssel zijn verdwenen. Met veel nostalgie kan gekeken worden naar historische foto’s en kan men via meerdere beeldschermen naar interessante interviews luisteren van ‘oud’ winkeliers of familie daarvan. In de hooiberg is een permanente audio-visuele presentatie te zien met daarin fraaie foto’s van winkelpanden van toen en nu.

Deze tentoonstelling roept weer mooie herinneringen aan de verdwenen winkels, hun eigenaars en locaties, bij u op en geeft de jeugd een interessant inzicht in  het leven van toen.

Verdwenen tijdperk

Aan deze tentoonstelling ging drie jaar onderzoek aan vooraf onder oud-winkeliers en hun familie en geeft weer hoe het vroeger in Krimpen aan den IJssel met de middenstand gesteld was. “Je treedt echt in een verdwenen tijdperk, stoken op kolen, geen warm water, geen koelkast, maar wel prachtige verhalen”, vertelt Adri Liedorp.

De eerste eenmanszaken begonnen, tijdens de laatste crisisperiode, met een zeer beperkt assortiment. Naarmate de welvaart na de oorlog steeg werd het assortiment verbreed en kwamen er steeds meer producten in de winkels te liggen die het werk in het huishouden en voor het individu gemakkelijker maakten.
Helaas zijn de unieke bakkers,- slagers-, drogist-, sigarenwinkels, oliehandels, kledingzaken verdwenen maar ook het vertrouwde beeld van de ‘huis aan huis verkopers die met hun handkarren, bakfietsen, hondenkarren en paard en wagens langs de deuren trokken om hun koopwaar te slijten.

Uniek naslagwerk

Voor deze tentoonstelling is door HKK een boek uitgebracht met de titel ‘Over de toonbank - Winkels van vroeger in Krimpen aan den IJssel 1895-1962’. Een rijk geïllustreerd en informatief boekwerk dat een voortreffelijk inzicht geeft in ons verleden. Op de foto, hier links, staat burgemeester Vroom (rechts) en wethouder J.H. Blankenberg, die het voorwoord in dit boek geschreven heeft, met de eerste exemplaren van dit boek.

Kadotip

Dit boek zal zeker als kado bij een verjaardag, jubileum of andere gelegenheid zeer gewaardeerd worden en is voor iedere Krimpenaar, maar ook voor anderen, een historisch naslagwerk dat niet in de boekenkast mag ontbreken. (Boek verkrijgbaar in de museumwinkel)

De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2018.