65 jaar Streekmuseum Krimpenerwaard

65 jaar! Dat betekende nog niet zo heel lang geleden afscheid van het werkend bestaan en een nieuwe fase van ouderdom, rust en geraniums. Hoe anders is het nu: 65-plussers staan volop in het leven, werken door, sporten en verdiepen zich in nieuwe dingen. Zo ook het Streekmuseum Krimpenerwaard.

Eerbetoon aan vrijwilligers: 65 Museumschatten

Natuurlijk gaan we de mijlpaal wel vieren. In de afgelopen 65 jaar zijn meer dan 20.000 voorwerpen verzameld, beschreven, geregistreerd en genummerd..... heel, heel veel werk waarbij generaties vrijwilligers betrokken zijn geweest. Om alle toewijding, trouw en kennis van deze grote groep te eren, duiken we dit jaar, meer dan anders, het archief in om meerdere voorwerpen uit onze unieke collectie, verspreid over het Jubileumjaar, op de website in het licht te zetten, met als eindresultaat in december een overzicht van deze, in de afgelopen 65 jaar verzamelde, Museumschatten.

Stichting Oudheidkamer

De basis van het Streekmuseum werd 65 jaar geleden gelegd. In dat jaar werd de "Stichting Oudheidkamer Krimpen aan den IJssel" opgericht. De collectie groeide met de jaren en in 1964 kwam een gedeelte van de boerderij aan de IJsseldijk vrij voor exposities. Jaren van restaureren en verbouwen volgden en in 1971 werd de "Stichting Oudheidkamer" officieel het "Streekmuseum voor de Krimpenerwaard".  Zo werd het museum geleidelijk volwassen. Omringd door een groeiende kring vrienden en vrijwilligers uit de gehele Krimpenerwaard werden uitdagingen aangegaan en kansen gegrepen.

Blik op de toekomst met respect voor het verleden

In 1998 volgde opname in het Museumregister. Als een van de eerste kleinere musea in Zuid Holland werd het Streekmuseum een voorbeeld voor vele lokale en regionale musea. Programma’s en tentoonstellingen voor nieuwe doelgroepen zorgden ervoor dat bezoekersaantallen groeiden. Hard werd gewerkt om de inkomsten te verhogen, zodat investeringen in de toekomst konden worden gedaan. En nu, na 65 jaar, staat er een museum midden in de maatschappij, klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan en de rol als "Cultuurhistorisch Centrum van de Krimpenerwaard" creatief in te vullen. Met blik op de toekomst, maar uiteraard ook met respect voor het verleden, denkt deze superfitte 65-jarige nog lang niet aan rust of geraniums!

Foto's van vroeger (Klik op de foto voor een vergroting)