‘Verschil moet er zijn… Boerderijen en erven in Zuid Holland’

Lezing door Frits van Ooststroom

In het kader van Open Monumentendag is het Streekmuseum op zondag 10 september geopend vanaf 14.00 uur. Er wordt om 14.30 een lezing gehouden door de Frits van Ooststroom (foto rechts) over boerderij-types in Zuid-Holland. De heer Van Ooststroom is boerderijonderzoeker en o.a. bestuurslid van Agrarisch Erfgoed Nederland.

Zie de verschillen

In een klein land als Nederland zijn er verschillende boerderijtypen. Wie kent niet de Noord-Hollandse stolp of de Zuid-Limburgse vakwerkboerderij? Ook in de provincie Zuid-Holland zijn de verschillen in boerderijbouw groot. De akkerbouwboerderijen op de Zuid-Hollandse eilanden zijn heel anders en groter dan de veehouderijen in Delfland en Schieland met hun lage stallen. De verschillen uiten zich ook in de indeling van het boerderijgebouw, de inrichting van het erf en de aard van de bijgebouwen. Overal treffen we streekeigen of lokale varianten aan met eigen vormen.

Ook in de Krimpenerwaard

In de lezing zal, met behulp van veel beeldmateriaal, een afwisselend en soms verrassend beeld worden geschetst van grote en kleine verschillen tussen boerderijgebouwen, erven en bijgebouwen in Nederland en Zuid-Holland. Als illustratiemateriaal wordt o.a. gebruik gemaakt van de prachtige boerderij-aquarellen die de Rotterdamse architect Jan Verheul tussen 1920 en 1940 maakte. Het tweede deel van de lezing is geheel gewijd aan de boerderijen van de Krimpenerwaard.

Welkom

U bent van harte welkom om deze interessante lezing te bezoeken. De toegang tot zowel het museum als de lezing is VRIJ.

Aquarel - Jan Verheul

Wanneer?  Waar?  Toegang?

Wanneer: zondag 10 september 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur)

Waar: Streekmuseum Krimpenerwaard, IJsseldijk 312, Krimpen aan den IJssel, Tuinzaal